5 Tips voor interieurfotografie met je smartphone

Met een interieuraccount op Instagram fotografeer jij misschien wel regelmatig je interieur en gebruik je hiervoor jouw smartphone. Ik fotografeer zelf voornamelijk met mijn camera, maar veel basisregels zijn ook van toepassing wanneer je met je telefoon fotografeert. In dit artikel zet ik vijf handige tips voor interieurfotografie met je smartphone voor je op een rijtje!

Vijf tips voor interieurfotografie met je smartphone

Tip 1 Zet je raster aan 

Dit klinkt misschien als een open deur, maar als ik iemand tijdens het fotograferen vraag of hij of zij zijn raster op de telefoon of camera aan heeft staan, dan krijg ik 9 van de 10 keer het antwoord: 'nee'.

In de interieur fotografie zijn rechte lijnen cruciaal. Niemand kijkt graag naar een scheve muur of deur. De lijntjes op het scherm helpen jou scheve foto's te voorkomen. Daarnaast zijn ze ook heel handig voor het bepalen van je compositie (in tip 4 hier meer over).

Je zet het raster op je telefoon aan via je algemene instellingen of via de camera app zelf. dit is afhankelijk van je telefoon. Raster wordt ook wel hulplijnen of grid genoemd. .

 

Vijf tips voor interieurfotografie met je smartphone

Tip 2 Fotografeer vanaf heuphoogte

Ik zie vaak dat mensen worstelen met de aan te houden hoogte tijdens het fotograferen van het interieur. Als algemene stelregel kun je aanhouden dat een foto genomen vanaf heuphoogte het meest natuurlijke beeld geeft. probeer in een overzichtsfoto van je interieur een even zo groot deel vloer als plafond in beeld te brengen. 

Net als bij het fotograferen met een camera, kan een statief geschikt voor smartphone hierbij heel handig zijn als je met je telefoon fotografeert. De investering is relatief laag en het gemak groot.

Gebruik maken van een statief biedt nog veel meer voordelen zoals scherpe foto's (geen beweging in beeld) en de mogelijkheid van het maken van een "loopfoto".

 

Vijf tips voor interieurfotografie met je smartphone

Tip 3 Gebruik natuurlijk licht

Gebruik de flitser van de camera van je smartphone nooit voor interieur fotografie. Flitslicht weerkaatst namelijk sterk op elk glimmend object. Dat geeft dus lelijke glimplekken op bijvoorbeeld vazen.

Laat daarnaast bij voorkeur ook de verlichting uit in je huis. De camera van je smartphone heeft vaak moeite met onnatuurlijk licht waardoor foto's geel uitslaan. In je nabewering kun je dat wel enigszins corrigeren, maar waarom die moeite doen als je het kan voorkomen.

Vijf tips voor interieurfotografie met je smartphone

Tip 4 Pas regel van derden toe

In de fotografie wereld zijn er verschillende algemene vuistregels die je helpen om qua compositie goede foto's te maken. Sommige regels remmen je creativiteit en ik houd zelf ervan om buiten de lijntjes te kleuren. Toch is er wel een regel die ik vaak toepas: de regel van derden. Het raster dat je, als het goed is, inmiddels aan hebt gezet na het lezen van tip 1, helpt je hierbij.

De regel houdt in dat je het beeld in negen gelijke vlakken verdeelt door middel van twee horizontale en twee verticale lijnen. Dit doet de camera dus voor je als je het raster aanzet. Het onderwerp waar je de nadruk op wilt leggen, bijvoorbeeld een vaas, plaats je dan op het snijvlak waar twee lijnen samenkomen.  

Vijf tips voor interieurfotografie met je smartphone

Tip 5 Tik op scherm voor focus

Wist je dat als je in de camera app op je telefoon op het scherm tikt, er een focus vierkantje op het scherm verschijnt? Probeer het maar eens. Op dit vierkantje stelt de camera scherp. 

Als je een foto wilt maken van een specifiek item in een groter geheel, kijk dan op het scherm van je telefoon en klik op de plek waar jij wilt dat de camera op focust. Druk daarna af. Zo weet je zeker dat je onderwerp scherp wordt vastgelegd.

Overweeg je om de overstap te maken van interieurfotografie met je telefoon naar camera lees dan mijn blog over de basisuitrusting voor interieurfotografie. Daarnaast schreef ik ook een blog die gaat over de basisinstellingen van je camera voor een goede interieurfoto.

Vijf tips voor interieurfotografie met je smartphone

Tip: maak op pinterest een pinbord voor jouw favoriete blogs en pin de foto hiernaast rechtstreeks naar jouw pinterest. Zo vind je altijd met gemak je blogs terug!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links naar partners zoals bol.com. Mocht jij via zo'n link iets aanschaffen dan ontvang ik een kleine commissie. Uiteraard betaal jij daar niks extra's voor.  maak je het mogelijk dat ik in de toekomst dergelijke informatieve blogs over fotografie kan blijven schrijven. 

Reactie plaatsen

Reacties

Emma
3 jaar geleden

Super handige en heel praktische tips. Bedankt zus! X

Linda
3 jaar geleden

Fijn om te horen! dankjewel!

Marjolein
3 jaar geleden

Handige tips Linda, bedankt!

Linda
3 jaar geleden

Jij ook bedankt voor het lezen Marjolein!

Yvette
3 jaar geleden

Leuke tips Linda. Ik moet zeggen ik fotografeer altijd op gevoel. Wel tik ik het scherm aan zodat deze goed het doelwit 😉scherp stelt.

Xx

Linda
3 jaar geleden

Fijn om te horen Yvette. Uiteindelijk ontwikkel je jou eigen fotografie stijl en die is uniek.

Wil
3 jaar geleden

Leuk Linda, van dat raster was mij ook niet bekend. Gelijk aangezet. Rest was mij al bekend. Groet Wil

Linda
3 jaar geleden

Fijn dat er in ieder geval één nieuwtje tussen zat. Bedankt Wil!

Femke Leemans
2 jaar geleden

Wat een handige tips! Ik bewerkte altijd na met raster maar vooraf instellen is wel handiger idd. Thx voor deze tips!