Wat zijn je basisinstellingen voor een goede interieurfoto?

Fotograaf Studio Deense Zomer

Op Instagram zijn ontzettend veel accounts te vinden die gericht zijn op interieur. Met mijn Instagramaccount @deense_zomer ben ik daar eentje van. Er wordt lustig op los gefotografeerd met telefoon of camera. Naast content maker ben ik ook fotograaf en krijg ik regelmatig de vraag wat de beste basisinstellingen zijn voor een goede interieurfoto. In dit artikel leg ik je de basis uit over diafragma, ISO en sluitertijd zodat jij hier vervolgens mee kunt experimenteren en je foto’s naar een hoger level kunt brengen.

Het diafragma, de sluitertijd en de ISO vormen samen de belichtingsdriehoek. Het samenspel tussen deze drie bepalen dus de belichting van je foto’s. Hoe werkt dat nou precies? 

 

Het licht bereikt via je lens de sensor in je camera. Hierbij spelen je diafragma en je sluitertijd een belangrijke rol. 

 

De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. Zo lang de sluiter van je camera open staat, komt er licht op de sensor. Hoe lang de sluiter open staat, heeft invloed op hoe een beweging in beeld komt: bewogen of ‘bevroren’.

 

Het diafragma wordt aangegeven met het f-getal en is de verstelbare opening waarmee je bepaalt hoeveel licht er doordringt tot de sensor van je camera én hoe groot het scherptegebied is. Een diafragma is opgebouwd uit meerdere lamellen die kunnen verschuiven. Op die manier kan de opening groter of kleiner worden.

 

De ISO is de lichtgevoeligheid van je camerasensor. Met de ISO, die je op verschillende waarden kunt instellen, wordt bepaald hoe snel de sensor reageert op het binnenkomende licht. Bij een hogere ISO-waarde krijg je meer ruis in de foto waardoor deze korreliger en minder scherp oogt.

Fotograaf Studio Deense Zomer
Fotograaf Studio Deense Zomer
Fotograaf Studio Deense Zomer

In de interieurfotografie kun je als basis stellen dat je een foto wilt met een groot scherptegebied, maar je wilt ook enige diepte zien. Een diafragma van f8 is dan een goed uitgangspunt. Daarnaast wil je natuurlijk zo weinig mogelijk ruis in je foto en dat resultaat behaal je het beste bij de laagste ISO waarde van 100. Daarmee wordt meteen de basisinstelling duidelijk, diafragma op f8 en ISO op 100. Dat betekent dat je gaat variëren in je sluitertijd. Aangezien je in de interieurfotografie vaak met relatief weinig daglicht werkt, zul je een lange sluitertijd nodig hebben. Een lange sluitertijd betekent een hogere gevoeligheid voor beweging, waardoor werken met een statief noodzakelijk is. 

 

Om het jezelf makkelijk te maken, kun je werken met de AV stand op je camera. Daar stel je het diafragma op f8 in en de ISO op 100. Je camera zoekt dan zelf de beste sluitertijd erbij. Fotografeer liever iets donkerder dan te licht. In je nabewerking kun je een onderbelichte foto makkelijker corrigeren dan een overbelichte foto. 

Fotograaf Studio Deense Zomer

Diafragma f8, ISO 100, Sluitertijd 2"5

Fotograaf Studio Deense Zomer

Diafragma f8, ISO 100, Sluitertijd 1"6

Fotograaf Studio Deense Zomer

Diafragma f4, ISO 100, Sluitertijd 1"15

Fotograaf Studio Deense Zomer

Diafragma f8, ISO 100, Sluitertijd 1/10

Dit zijn dus de basisinstellingen in de interieurfotografie voor een goede foto, maar laat dit je creativiteit niet in de weg staan. Soms wil je, bijvoorbeeld meer dieptewerking en onscherpte op de achter- en/of voorgrond, zoals op de foto hier links boven. Verlaag dan je diafragma eens naar f4, of als je lens dat toelaat naar f2.8. 

Wil je weten welke apparatuur ik als interieurfotograaf gebruik, lees dan mijn blog "Welke basis apparatuur heb je nodig voor interieurfotografie?"

Fotograaf Studio Deense Zomer

Tip: maak op pinterest een blog pinbord en pin de foto hiernaast rechtstreeks naar jouw pinterest. Zo vind je altijd met gemak je favoriete blogs terug!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.