Welke basis apparatuur heb je nodig voor interieurfotografie?

Ik fotografeer inmiddels alweer een aantal jaren en deel mijn interieurfoto’s op mijn instagramaccount @deense_zomer. Ik begon ooit met een Nikon spiegelreflexcamera, maar stapte een paar jaar geleden over op een systeemcamera van Canon. Ik krijg regelmatig de vraag welke apparatuur ik gebruik. In deze blog vertel ik je daar graag meer over.

Let op: deze blog bevat affiliate links van bol.com. Mocht jij via een dergelijke link iets kopen dan ontvang ik een kleine commissie.

Camera en lens

Uiteindelijk is het de fotograaf die de foto maakt, maar het is wel fijn om als fotograaf goed gereedschap te hebben. Vanwege het gewicht stapte ik destijds over van een spiegelreflexcamera naar een systeemcamera. Ik kocht de Canon EOS M50 en daar zat een 15-45 mm lens bij. Je koopt deze Camera voor ongeveer €600.

 

Ik ben zeer tevreden over de prestaties van deze camera, maar al snel werd me duidelijk, na het volgen van verschillende fotografiecursussen (oa bij Muk van Lil - aanrader!), dat voor interieurfotografie een 24-70 mm de perfecte lens is. Dat was een redelijke investering, maar dat is deze lens zeker waard. Ik kocht de Canon EF 24-70 mm - f/4L IS USM en deze kost rond de €800. Je kunt ook kiezen voor de Canon EF 24-70 mm - f/2.8L USM, maar deze is twee keer zo duur. Beide lenzen passen overigens niet zonder adapter op de camera body. Je hebt hiervoor een Mount adapter EF-EOS M voor nodig. Deze kost rond de €100. 

 

Voor portret- en productfotografie en voor dagelijks gebruik heb ik ook nog een Canon EF 50 mm f/1.8 STM lens erbij. Vanwege het lage diafragma is deze ook ideaal in donkere omstandigheden. Deze lens is relatief goedkoop en kost ongeveer €125. Ook deze lens past niet zonder de adapter!

Statief

Bij interieurfotografie kun je niet zonder statief! Vanwege de vaak weinige lichtinval fotografeer je meestal met een lage sluitertijd. Je wilt je ISO-waarde namelijk zo laag mogelijk houden (leg ik uit in een volgende blog) en je diafragma rond f/8. Vanuit de hand fotograferen is dan vaak onmogelijk. Ik gebruik een statief van BENRO, type IB2. Deze is van carbon en dat maakt hem een lichtgewicht. Dat is van belang als je regelmatig met je camera en statief op pad gaat. De maximale hoogte is 164 cm en de prijs van dit statief ligt rond de €210.

 

Een goedkoper alternatief is het Benro iTrip reisstatief FIT19AIHO. Deze lijkt op die van mij, maar is van aluminium en kan een maximale hoogte bereiken van 147,5 cm. Ook een lichtgewicht en deze kost rond de €130. 

Grijskaart en polarisatiefilter

Een grijskaart helpt de camera om de kleuren correct vast te leggen. Ik heb zelf een kleurrijk interieur en dan heeft de camera vaak moeite om de juiste kleuren over te nemen. In interieur- of bijvoorbeeld productfotografie wil je natuurlijk wel dat de juiste kleuren op beeld te zien zijn. Je kunt de grijskaart op verschillende manieren gebruiken, achteraf in de nabewerking of tijdens de fotografie via het menu “handmatige witbalans”. Ik gebruik zelf een grijskaart van Caruba.

 

Daarnaast heb ik ook nog een polarisatiefilter van HOYA (77 mm) in mijn cameratas. Daarmee kun je ongewenste lichtreflecties van bijvoorbeeld glas van fotolijsten weren. Als je er eentje aanschaft let er dan wel op of het aantal mm passend is op jouw lens. Het filter dat ik heb, past wel op de 24-70 mm lens, maar niet op de 50 mm. Deze kost rond de €43.

En verder

Uiteraard heb ik verschillende SD-kaartjes voor mijn camera, let bij de aanschaf op leessnelheid. Het laatste dat je wilt, is dat je na iedere foto even moet wachten totdat de kaart de foto heeft verwerkt. Verder heb ik twee accu’s dus mocht midden in een shoot de accu leeg raken dan kan ik na een wissel weer door. Met alle genoemde onderdelen heb je mijns inzien een hele mooie basis om in je eigen interieur te fotograferen, maar ook zeer geschikt voor professionele shoots en productfotografie.

 

Tenslotte heb ik nog een handige tip voor instagrammers die reels filmpjes willen maken zonder dat het beeld schokkerig is: schaf een zogenaamde Gimbal stabilizer aan. Die ik heb, is daarnaast ook een statief met afstandbediening en een selfie stick. Ook ideaal als je jezelf wilt filmen. Voor de investering hoef je het niet te laten, want je hebt zo'n 3-1 Gimbal al voor maar €30. 

 

Wil je meer weten over de basisinstellingen van je camera voor een goede interieurfoto lees dan mijn blog "Wat zijn je basisinstellingen voor een goede interieurfoto?".

 

Blog Welke basis apparatuur heb je nodig voor interieurfotografie?

tip: pin de foto hiernaast naar je pinterest account zodat je deze blog altijd makkelijk kunt terugvinden!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.