Keukenpraat met Instagrammer @wonenop1

Gepubliceerd op 6 december 2019 om 05:37

Shirley Bonenberg (47) woont met haar man Jaap (47) en zoon Damian (bijna 15) in een boerderij in de provincie Drenthe. Naast het gezin woont er ook nog een eigenwijze Westie die luistert naar de naam Lola en scharrelen vier kippen in de tuin. Shirley doet de administratie voor het bedrijf van haar man die accountant en fiscalist is. Afgelopen jaar rondde ze met succes de opleiding Interieur Styling af. Shirley: “Af en toe doe ik al wat adviezen, maar momenteel heb ik via mijn Instagram account @wonenop1 ook zoveel leuke opdrachten lopen, dat ik daar eerst volop van geniet. In verband met mijn chronische vermoeidheid moet ik altijd schipperen met mijn energie en kan ik helaas niet alles tegelijk combineren. In mijn hoofd wel, maar in de praktijk niet.”

 

Het gezin woont nu ongeveer 14 jaar in Drenthe. “We zijn geboren en getogen op de Veluwe, maar door het werk van manlief verhuisden we in 2005 naar een prachtig vrijstaand huis in een nieuwbouwwijk in Emmen. Na 12 jaar daar met plezier te hebben gewoond kwam onverwachts de boerderij, waar we nu wonen, op ons pad.” Dat ze daar zouden gaan wonen was overigens totaal niet de bedoeling en het idee ontstond eigenlijk als een grapje. Shirley vertelt: “Altijd als we hier door de straat reden, genoten we al van de prachtige oude bomen en boerderijen. Niet wetende dat we hier ooit terecht zouden komen. Nog iedere dag als ik thuis kom dan voelt dat als onwerkelijk, als een soort dankbaarheid. Ik hoop dat we dat altijd zullen blijven houden en dat het nooit gewoon zal worden.”

De eerste beginselen van de boerderij ontstonden in 1650. Pas in de jaren ‘80 werd het door iemand gekocht die is begonnen met modernisering. Op dat moment was de boerderij nog niet aangesloten op gas en licht of riolering. Op de deel stonden paarden. Shirley: “Tien jaar later verkochten zij de boerderij aan anderen. Zij verbouwden ook de deel en deden wat andere aanpassingen. Daarna werden wij eigenaar en grotendeels ziet het er nu bij ons nog zo uit. In principe hebben wij alleen maar wat smaakaanpassingen gedaan. En op de bovenverdieping hebben we voor meer licht gezorgd door middel van een aantal grote dakramen.”

 

Er valt veel te vertellen over de historie van de boerderij, maar we willen in deze Keukenpraat natuurlijk vooral alles weten over de keuken. “De keuken zat er al in. Hij is wit met een dik zwart aanrechtblad van hardsteen, heel neutraal dus. De vloer was boerderij rood, maar afgelopen voorjaar heb ik de vloer grijs gemaakt met betonverf. Daardoor heb ik veel meer rust gecreëerd in het voorhuis, waar ons hele woongedeelte zit.” Shirley schreef zelf eerder een blog over het bewerken van de keukenvloer en deze lees je hier.

 

Shirley: “Ik kook nu bijna twee jaar in deze keuken, want de komende kerst wonen we hier alweer twee jaar. Het is een hele fijne, grote keuken. Heel lekker licht, omdat de zon van alle kanten naar binnen schijnt door de omringende ramen. We hebben een heerlijke grote oven van Boretti en een aparte magnetron.” De keuken is dus van alle gemakken voorzien, maar toch zijn er ook nog keukenwensen: “We willen binnenkort een Quooker laten plaatsten en zoals de plannen nu zijn komt er nog een zwarte Smeg koelkast in de keuken te staan.”

Het gezin lust alles, maar de echte Hollandse pot komt niet of nauwelijks op tafel. Dat komt vooral doordat de heer des huizes er niet van houdt. Dus maakt Shirley graag curry’s: “Bijvoorbeeld lekkere Indische rijstgerechten of de tajine staat de pruttelen op de wok brander. Een dag in de week wordt er niet gekookt, dat is onze patatdag.”  

 

Shirley vindt haar keuken mooi, maar zou nu zelf iets anders uitzoeken en hem anders plaatsten in de ruimte. Shirley vertelt dat dit ook komt doordat er ooit een deur heeft gezeten. “Die zit er tegenwoordig niet meer, waardoor het lijkt alsof de keuken niet logisch geplaatst is.” Wel zou het wederom een witte keuken worden: “Wit is een kleur die echt altijd kan en het is heerlijk licht”, aldus Shirley. Een woonwens van een eettafel aan het keukeneiland wordt misschien binnenkort werkelijkheid. Shirley: “Ik ben dol op van die grote leefkeukens en we hebben plannen voor een verbouwing! Het plan is om meer grote ramen en/of deuren in de keuken te plaatsten waardoor we meer uitzicht krijgen. Ik hoop tegelijkertijd een plannetje te smeden voor een nieuwe plek voor de eettafel. Wordt vervolgd!”

 

Uiteraard werpen we ook een blik in de keukenlades van Shirley: “Mijn lades zijn redelijk georganiseerd, net als ikzelf. Ik kan niet goed tegen rommel en ik kan er al helemaal niet tegen om iets kwijt te zijn. Maar natuurlijk heb ik net als iedereen een rommella. Ja ja, echt waar! Vanwege mijn chronische aandoening leef ik het beste op structuur en overzicht, dat zie je dan ook terug in mijn huis en mijn keuken.”

 

En dan een gouden keukentip van Shirley voor jou: “Maak gelijk iets schoon als je ziet dat het vies is. Dat scheelt een hoop tijd! Ik ben geen poetser, maar wel een bijhouder! En dat kan ik iedereen aanraden.”

Tot slot vertelt Shirley in welke Instagram keuken ze een eitje zou willen bakken: “Dan kies is zeker weten voor de keuken van @maartjewonen. Ik vind haar keuken echt prachtig! Helemaal van nu en heerlijk ruim. Een wijntje zou ik dan het liefst weer drinken in de keuken van @just_mai_self___ , prachtig die brickwall en de stalen deuren in combinatie met de witte strakke keuken.”

 

Fotocredits: @maartjewonen

Fotocredits: @just_mai_self___

Dit was alweer een editie van Keukenpraat. Wil je meer weten en zien van Shirley, haar interieur en keukenplannen volg haar dan op haar Instagramaccount @wonenop1.

 

Fotocredits: Shirley Bonenberg/@wonenop1 tenzij anders staat vermeld.

Reactie plaatsen

Reacties

Mindy_schroor
4 jaar geleden

Ik kan me de verandering van de vloer nog herinneren, wat een goede keuze!
Leuke keukenpraat weer Linda!

Liefs xx

Linda
4 jaar geleden

Wat een groot verschil kan een vloer dan maken hè? Bedankt voor het lezen weer lieve Mindy X

Carla
4 jaar geleden

Zo leuk weer en vind Shirley een lieverd !
Zo prachtig bij haar en gun haar ook een leven lang het verwonder gevoel bij thuiskomst gewéldig toch !
Genoten weer !

Linda
4 jaar geleden

Wat lief geschreven Carla! Bedankt! X

Andrea de Groot
4 jaar geleden

Prachtige keuken heeft Shirley! Blijft een droom zo’n boerderij ❤️

Linda
4 jaar geleden

Eens! Ik droom er ook van! X

Judith
4 jaar geleden

Wat leuk weer om te lezen. Mooi gemaakt Linda

Linda
4 jaar geleden

Tof om te horen Judith! Dankjewel.