Met je caravan op een seizoensplek: waar moet je rekening mee houden?

Gepubliceerd op 22 augustus 2021 om 06:00

Ben je een volleerd kampeerder of een beginner en overweeg je een seizoensplek op een camping? Als onervaren kampeerder vertel ik je mijn ervaringen met een caravan op een seizoensplek. Wij namen namelijk een caravan inclusief een seizoensplek van iemand anders over. Hoe werkt het en is het voor ons voor herhaling vatbaar?

Out of the box plan B

Door de onzekerheden rond COVID-19 besloten we een aantal maanden geleden onze vakantie naar Denemarken opnieuw een jaar te verplaatsen. En toen begon de zoektocht naar een alternatief in Nederland. Als niet kampeerders zochten we allerlei websites af voor een vakantiehuisje. Bijna niks meer te krijgen of belachelijk duur. Toen ontstond het idee om een caravan te kopen en op zoek te gaan naar een camping. Wij zijn totaal geen campingfans dus dit was voor ons wel een out of the box plan B. De prijzen voor caravans rezen inmiddels de pan uit waardoor plan B de afvalemmer in dreigde te verdwijnen. 

 

Het toeval bracht ons op het spoor van een caravan op een seizoensplek in Borger, Drenthe. De eigenaren wilden er zo snel mogelijk van af. Dat bood perspectief. Zo kwam het dan deze niet-kampeerders ineens in het bezit waren van een caravan met voortent en luifel op een seizoensplek van het Roompot park Lunsbergen. 

Overdragen van een seizoensplek

Wij namen de gereserveerde seizoensplek van de vorige caravan eigenaren over. Op dit specifieke park was dit appeltje eitje. De receptie regelde dit direct en kosteloos. De caravan kon daardoor blijven staan op de plek waar die stond. Wel bleek dat deze specifieke seizoensplek al voor het volgende jaar door andere kampeerders was gereserveerd. We wisten dus dat de caravan 31 oktober verwijderd moest worden en dezelfde plek voor 2022 niet beschikbaar was. Normaliter heb je wel eerste keus voor het volgende jaar, maar dat moet je dan al in het begin van het seizoen in april aangeven. Wij namen deze plek pas in juni over. 

Kosten seizoensplek

Op het veld waar wij stonden, waren veel kampeerders die al jaren een seizoensplek op Lunsbergen hadden. Zij wisten ons te vertellen dat dit park relatief goedkoop is ten opzichte van andere campings. Het stageld voor een seizoen bedroeg dit jaar op deze camping ongeveer €1300. Dit is inclusief water en elektriciteit en dat is op de meeste campings anders. Dan betaal je achteraf nog voor het verbruik en dat kan aardig oplopen. Op deze camping ook geen gedoe met maximaal 2 minuten douchen of muntjes en toiletpapier in de toiletten. Dat scheelt weer enige gêne van met wc-rollen over straat te lopen. Je moet overigens verder niet heel veel luxe in het sanitair verwachten voor dit geld.

Een dorp op zich

Wij stonden als Friezen met onze caravan op een camping in Drenthe tussen heel veel Groningers. Een groot deel kent elkaar al jaren of is zelfs familie van elkaar. Dit kan als buitenstaanders lastig zijn, maar wij ervaarden dat wij direct werden opgenomen in de “club”. Nog nooit hadden we zo snel en vaak contact met mede vakantiegangers. 

Grasmaaien, huh?

Waar wij helemaal niet over hadden nagedacht was dat de camping grasmaaier niet vlak langs de caravans maaien. Normaal is dat geen probleem als je na twee of drie weken weer vertrekt, maar op een seizoensplek staat je caravan maanden. Dat verklaarde dat veel caravaneigenaren een tentschuurtje hadden staan met daarin onder andere een mini grasmaaier en trimmer. Gelukkig waren onze buren grote lieverds en mochten wij hun gereedschap gebruiken. Dus als je denkt dat je op vakantie niet een beetje aan het werk moet dan zit je op een seizoensplek mis…

Gemak

Wij hadden nog nooit als gezin gekampeerd en kwamen er nu achter wat je allemaal nodig hebt als je een beetje luxe wil kamperen. Via familie en Marktplaats sprokkelden we low-budget van alles bij elkaar zoals campingstoelen en een -tafel. De vorige eigenaren lieten ook een deel van hun inventaris achter zoals een extra los 4-pits gasstel. Hierdoor hoefden we niet in de caravan te koken en konden wij deze uitsluitend als slaapkamer gebruiken. Geen kookluchtjes in beddengoed en kleding. 

 

We schaften ook een aantal zaken nieuw aan. Bijvoorbeeld bergruimte. da’s een dingetje in een caravan. We kochten daarom een opvouwbare campingkast die we gebruikten als koffiehoekje en voor het servies en de pannen. Ook een chemisch toilet bleek geen overbodige luxe met jonge kinderen. Het is ook fijn als je zelf ‘s nachts in het donker geen wandeling naar het toiletgebouw hoeft te maken. 

 

Waar we enorm veel plezier van hadden was deze terras heater. Gezien de kwakkelzomer en het ontbreken van zwoele zomeravonden konden we onder de luifel toch tot laat buiten zitten. Je kunt deze overigens thuis onder de partytent of overkapping ook prima gebruiken. Let op, het zijn wel stroomvreters dus gebruik ‘m alleen als het echt nodig is. Dat is beter voor je energierekening en het milieu. 

Voor herhaling vatbaar?

En dan nu het antwoord op de hamvraag: is het voor herhaling vatbaar? Ondanks dat we een prima zomervakantie hadden, besloten we tijdens onze vakantie al vrij snel om de caravan met de seizoensplek weer van de hand te doen. We blijken toch meer een echt vakantiegevoel te hebben als we wat meer luxe hebben zoals in een vakantiehuisje. Ook gaan we de volgende zomer hopelijk weer naar Denemarken, naar het vakantiehuis dat we in 2019 al boekten, maar we twee keer uitstelden vanwege COVID-19. 

 

Onze caravan stond uiteindelijk maar een dag op Marktplaats toen deze al verkocht werd. Eind augustus waren we dus alweer ex-caravan bezitters. Het plan B pakte dit jaar uiteindelijk uitstekend voor ons uit, maar we gaan voor 2022 weer voor een echte Deense Zomer!

Tip: maak op pinterest een blog pinbord en pin de foto hiernaast rechtstreeks naar jouw pinterest. Zo vind je altijd met gemak je favoriete blogs terug!

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij een product via deze link aanschaft. Uiteraard betaal jij daarvoor niets extra’s, maar help je mij om dergelijke blogs in de toekomst te kunnen blijven schrijven. 

Reactie plaatsen

Reacties

Yvette
3 jaar geleden

Hihi toch maar niet meer camperen;-)
Ik vond het altijd heerlijk, in een tentje op een Franse camping β™‘.

Andrea de Groot
3 jaar geleden

Ook ik ben geen campingmens. Wel eens geprobeerd maar was eens maar nooit meer πŸ˜πŸ™ˆ hopelijk mogen jullie volgend jaar eindelijk naar Denemarken! 🧑

Emma
3 jaar geleden

Leuk om te lezen !

Mewelina Smits
3 jaar geleden

Ahh misgegokt dus πŸ˜‚
Maar leuk verhaal πŸ˜‰ en fijn dat het ook weer snel verkocht is, jullie zijn iig een ervaring rijker πŸ€—β˜‘οΈ Groetjes Mewelina 😘

Danny
3 jaar geleden

Haha, ik had het dus mis maar ik snap het wel. Mij zal je nooit op een camping aantreffen trouwens. Slechte ervaring gehad met een schooluitje. Liefs danny

MariΓ«lle
3 jaar geleden

Ik had al een vermoeden πŸ˜‰ maar zo was het toch prima proberen. Wij willen juist voor volgend jaar ook een seizoensplek of een (bus)camper zoeken. En als het mee zit in de meivakantie naar Denemarken πŸ‘ŒπŸ»