Zelf een trap renoveren? Zo pak je het aan.

Gepubliceerd op 10 mei 2023 om 06:01
Blog Zelf een trap renoveren? Zo pak je het aan.

Het renoveren van een trap is vaak niet de meest aantrekkelijke klus om aan te pakken. Ook in ons huis was de trap een sluitpost in de verbouwing. Het renoveren van een trap kan een complexe klus zijn. Een professional inhuren lijkt dan een goede optie, maar dat is qua budget niet voor iedereen weggelegd. En daarnaast, waarom een trap renovatie uitbesteden als je het zelf ook kan? Ik gaf onlangs onze hal, in samenwerking met het Duitse verfmerk MissPompadour, een complete make-over. Het renoveren van onze houten trap was daarin een groot onderdeel. Van een doorn in het oog naar een lust voor het oog. Onze trap is nu een ware eye-catcher. Wil je zelf een trap renoveren? In deze blog vertel ik je hoe je dit budgetvriendelijk en duurzaam aanpakt.

Leestijd: 8 minuten

Zelf trap renoveren vs uitbesteden

Het renoveren van een trap kan duur zijn, afhankelijk van het materiaal en de omvang van de renovatie. Overweeg daarom eerst wat je budget is en wat je bereid bent te investeren in het renoveren van je trap. Heb je een flink budget beschikbaar dan is het inhuren van een professional een goede keuze. Een ervaren aannemer kan je helpen bij het kiezen van het juiste materiaal en het ontwerpen van een trap die past bij jouw wensen en budget. Dit kan ook een uitkomst zijn voor als je bijvoorbeeld een open trap dicht wil maken. 

 

Ook met een klein budget kun je prima je trap renoveren. Dat is precies wat ik deed met onze open trap. Van een bruin gelakte jaren ’70 trap naar een moderne frisse trap. En dat effect bereikte ik met de verf en kleuren van MissPompadour! 

 

We maakten overigens zelf een aantal tredes dicht om te voorkomen dat stof vanaf de trap op de kapstok terecht komt. Je kunt hiervoor heel eenvoudig bij de bouwmarkt planken op maat laten zagen. Deze bevestig je vervolgens aan de achterzijde van de tredes. Ik zal hier nog een losse blog over schrijven. 

Blog Zelf een trap renoveren? Zo pak je het aan.
Blog Zelf een trap renoveren? Zo pak je het aan.

Tips voor het renoveren open trap

Als je van plan bent om zelf je open trap te renoveren, zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken. Hieronder volgen enkele tips:

 1. Maak een plan: voordat je begint met de renovatie van je open trap, is het belangrijk om een plan te maken.
 2. Verzamel de benodigde materialen: zorg ervoor dat je alle materialen in huis hebt voordat je begint met de renovatie. Afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt, kunnen dit bijvoorbeeld zijn: lijm, schuurpapier, verf, houten panelen, bekledingsmateriaal, enz.
 3. Meet de trap nauwkeurig op: meet de trap nauwkeurig op voordat je begint met de renovatie. Dit helpt je om de juiste materialen te kopen en voorkomt dat je materialen verspilt.
 4. Maak de trap schoon en schuur deze op: voordat je begint met de renovatie, moet je de trap schoonmaken en schuren. Hierdoor hechten de materialen beter en krijg je een beter eindresultaat.
 5. Begin met het aanbrengen van de bekleding: als je net als ik kiest voor het verven van een open trap start dan eerst met een goede grondverf, geschikt voor trappen. Een trap wordt namelijk intensief gebruikt. Bij MissPompadour hebben ze daar MissPompadour Stainblock voor. Deze primer vormt een barrière tussen het hout en de verflaag om te voorkomen dat het hout doorbloedt en voorkomt daardoor eventuele gelige verkleuringen achteraf. Sommige houtsoorten bevatten tannines, die kunnen bloeden en de nieuwe verflaag kunnen verkleuren. Eiken, dennen en tropische houtsoorten zijn hier bijzonder gevoelig voor. MissPompadour Stainblock is daarom de  perfecte basis voor jouw houten trap renovatie.
 6. Werk de trap af: na het aanbrengen van de grondverf kun je de trap afwerken. Gebruik ook hier een lak die geschikt is voor trappen en dus geschikt voor intensief gebruik. De MissPompadour Eggshell lak is hiervoor de beste keuze. Voorzie om die reden de trap met twee laklagen en sluit af met een speciale coating, de MissPompadour Topcoat. Hiermee bescherm je de tredes nog beter tegen slijtage. Vergeet ook je trapleuning niet!
 7. Wees geduldig en werk nauwkeurig: het renoveren van een trap is een precieze klus die geduld en nauwkeurigheid vereist. Neem de tijd om de klus goed uit te voeren.

 

Extra tip van MissPompadour: als je tijdens de trap renovatie de trap dagelijks moet gebruiken, schilder dan gewoon elke tweede trede. Wacht tot alles droog is en herhaal dan alle stappen voor de resterende tredes. Op deze manier kun je de trap blijven gebruiken tijdens de renovatie!

Blog Zelf een trap renoveren? Zo pak je het aan.
Blog Zelf een trap renoveren? Zo pak je het aan.

Welke verf gebruik je voor de trap?

Voor de renovatie van onze trap en hal maakte ik gebruik van de verf van MissPompadour. Ik ben ambassadeur van dit Duitse verfmerk en sta volledig achter de producten. Bij MissPompadour kun je op de Nederlandse website online terecht voor muurverf, lak, krijtverf en verftoebehoren. Voor elke renovatie of verfproject is een geschikte verf. De verf van MissPompadour is op waterbasis, geurloos, dierproefvrij, heeft een bijzonder hoge dekkracht, droogt snel en je hebt geen last van spatten en geklieder. 

 

Voor de renovatie van onze houten trap gebruikte ik de volgende producten van MissPompadour:

 

De renovatie van onze houten trap kostte met de producten van MissPompadour iets meer dan €200 (gratis verzending).

Blog Zelf een trap renoveren? Zo pak je het aan.
Blog Zelf een trap renoveren? Zo pak je het aan.

Welke kleur kies je voor je trap?

Geen trap is hetzelfde, geen hal is hetzelfde en geen interieurstijl is hetzelfde. Er is daarom geen eenduidig antwoord op de vraag welke kleur je voor jouw trap moet kiezen. Er zijn natuurlijk wel een aantal basis principes die je kunt volgen. Heb je een donkere hal met weinig lichtinval, kies dan voor een lichtere kleur. En omgekeerd kan dat natuurlijk ook gelden. Met een lichte hal kun je met een donkere trap meer sfeer aanbrengen. Of je nu voor donker of licht kiest, als je voor kleur op je trap gaat dan ben je verzekerd van een eye-catcher in je hal.

 

Onze hal is erg donker met weinig lichtinval. Ook is deze niet zo groot. Daarnaast had ik de wens om met de kleur lila te werken in onze hal. Wat begon als een trap renovatie eindigde in een complete hal make-over. Mijn overtuiging is namelijk dat kleur pas echt tot leven komt als je het combineert met kleur. Het kleurenpalet dat ik uiteindelijk koos, was geïnspireerd op een print van distels die ik tegenkwam. Met behulp van de kleurenkaarten van MissPompadour koos ik een palet van vier kleuren uit. Het stond vast dat ik een lichte trap wilde en dat ik ook de ruimte waar onze kapstok is, wilde oplichten met verf. Dat resulteerde uiteindelijk in de volgende kleuren:

 

 

Het resultaat mag er zijn! 

Waarom kies jij voor jouw trap renovatie voor MissPompadour?

Tegenwoordig kun je kiezen uit enorm veel verfmerken en kleuren. Dat maakt het er niet altijd makkelijker op. Sterker nog, het kan je remmen in het starten met jouw verfproject. Persoonlijk vind ik een aantal zaken heel belangrijk als het gaat om verf. Ik vind het belangrijk dat er oog is voor duurzaamheid, dat de verf van uitstekende kwaliteit is, dat de prijs in verhouding is en dat ik kan kiezen uit een kleurenpalet dat niet zo groot is dat ik daardoor geen keuze kan maken. Wie heeft er tenslotte behoefte aan 50 tinten lila als je ook kan kiezen uit bijvoorbeeld 5 perfecte tinten lila? 

 

Waarom MissPompadour ook voor jouw trap renovatie of andere verfprojecten een goede keuze is:

 

 • Met MissPompadour breng jij met weinig moeite grote verandering aan in huis.
 • MissPompadour is ervan overtuigd dat schilderen de gemakkelijkste, goedkoopste en meest duurzame manier is om jouw huis te renoveren.
 • MissPompadour biedt hoogwaardige producten die het jou zo makkelijk mogelijk maken om de klus te klaren.
 • Bij alles wat MissPompadour doet, is duurzaamheid een belangrijke waarde, aangezien zij onze planeet willen beschermen voor alle toekomstige generaties.
 • Alle kleuren van MissPompadour zijn verkrijgbaar in vier uitvoeringen: eggshell lak, matte lak, afwasbare muurverf (‘De Nuttige muurverf’) en de eco-muurverf (‘De Waardevolle muurverf’).

 

Op de website van MissPompadour vind je nog veel meer inspiratie voor verfprojecten voor jouw huis. 

Blog Zelf een trap renoveren? Zo pak je het aan.
Blog Zelf een trap renoveren? Zo pak je het aan.

Kortingscode

Sta je nu na het lezen van deze blog ook te popelen om aan de slag te gaan met het aanpakken van jouw trap, hal of andere ruimtes. Dan heb ik leuk nieuws! Met de code DEENSEZOMER10 ontvang je 10% op alle MissPompadour en LittlePomp producten! Ik heb nu alweer zin in een volgend project en ben benieuwd naar die van jou!

Deze inspiratieblog kwam tot stand in samenwerking met MissPompadour.

Tip: maak op pinterest een blog pinbord en pin de foto hiernaast rechtstreeks naar jouw pinterest. Zo vind je altijd met gemak je favoriete blogs terug!

Reactie plaatsen

Reacties

Nicole Reekers - Beerens
een jaar geleden

Wat een mega metamorfose. Ik vind het echt heel mooi geworden. Ook duidelijk omschreven hoe je deze klus het beste aan kan pakken. Is een warm en kleurrijk welkom bij jou :)

Linda Deense Zomer
een jaar geleden

Dankjewel Nicole. Super blij dat de klus nu klaar is. Dank je voor het compliment.