Zo maak je zelf een houten zandbak met deksel

Een dochter die zes werd en hoofdbrekers over een cadeau waren het begin van mijn zoektocht naar een mooie houten zandbak met deksel. En heel eerlijk, dat was nog niet makkelijk. Ik wilde namelijk graag een houten zandbak die goed bij de rest van onze tuin past. De zandbakken die ik online tegenkwam, waren of in felle kleuren of niet leverbaar. Daarom zocht ik uiteindelijk op Google op “zelf een zandbak maken”. Dat bracht mij naar een blog van Tanja van Hoogdalem met een werkbeschrijving voor een speelhuisje met krijtbord en zandbak. Het zag er heel tof uit en niet al te moeilijk om zelf te maken. Ik staakte daarom mijn zoektocht naar een kant en klare zandbak en samen met mijn geliefde maakte ik een plan voor het maken van een houten zandbak met deksel en krijtbord!

Buitenspeelgoed

Met twee jongere kinderen en een fijne tuin hebben we ondertussen flink wat buitenspeelgoed. Dat vind ik ook belangrijk, want dat stimuleert kinderen om lekker buiten te spelen. Ik was nooit zo bezig met hoe dit speelgoed eruit zag, maar nu we onze tuin opgeknapt hebben, kijk ik daar toch anders naar. Zo kochten we eerder al een zwarte trampoline en wilde ik nu ook graag een zwarte zandbak die er mooi uitzag. Wij zijn gelukkig vrij handig. Nou ja, ik bedenk en assisteer vooral en mijn eega is de handige Harrie. En als je het zelf kan maken, waarom zou je het dan kant en klaar kopen? Voor degene die enigszins handig is en gereedschap in de schuur heeft liggen is deze DIY zandbak met deksel goed te maken. Ik laat je nu zien hoe je dat doet. 

Zelf een zandbak maken

Om deze zandbak zelf te maken heb ik een boodschappenlijstje voor je. Wij zijn nogal van het hergebruik van materialen dus we kochten een aantal onderdelen nieuw en hergebruikten daarnaast ook hout. Dus voordat je naar de houthandel gaat, kijk dan eventueel in je schuur of garage voor materiaal dat je nog voorhanden hebt. 

De maten van de zandbak zijn: 200 x 100 cm

De maten van het schoolbord zijn: 146 x 64 cm

Boodschappenlijstje voor de zandbak met deksel en plateau:

 • Houten planken zandbak 2 x 200 cm en 2 x 96 cm
 • Houten planken vlonder 5 x 79 cm
 • Houten planken deksel 5 x 100 cm
 • Houten plank extra zitplek 1 x 100 cm
 • Houten latten
 • Hardhouten paal
 • Worteldoek
 • Zwarte beits
 • Outdoor schroeven
 • Handvat

Nb de planken die wij gebruikten waren al zwart en hebben een breedte van 20 cm en hoogte van 2 cm.

 

Boodschappenlijstje voor het schoolbord:

 • Houten plaat van 146 x 64 cm (deze hadden wij nog liggen)
 • Houten latten in verstek (voor het schuine dak 2 x 56 cm)
 • Vochtwerende verf
 • Schoolbordverf
 • Zwarte beits

 

Benodigd gereedschap:

 • Meetlat
 • Zaag (of laat alle houten onderdelen alvast op maat zagen)
 • Schroefmachine
 • Nietpistool + nietjes
 • Kwast

 

Voor het in elkaar zetten van de zandbak start je met de omlijsting. Op de foto’s zie je hoe wij deze bevestigden. Dat kan uiteraard op meerdere manieren. Mocht je onbehandeld hout hebben, zet dan alles eerst in de zwarte beits!

 

Daarna keer je de zandbak om en bevestig je het worteldoek aan de onderzijde. Dit houdt het zand mooi op zijn plek en zorgt ervoor dat er geen onkruid in je zandbak groeit.

Daarna bevestig je de vlonderplanken. De deksel maak je apart met op maat gezaagde planken en twee latten aan de achterzijde. Bevestig eventueel een handvat zodat je de deksel er makkelijk af kan halen. We bevestigden aan het einde van de zandbak nog een extra plank dat als zitbankje dient.

 

Het schoolbord zaagden wij in de vorm van een huisje en deze kreeg een omlijsting van latten die we zwart beitsten. De houten plaat bewerkten we eerst voor met vochtwerende verf en kreeg daarna drie laagjes schoolbordverf. Zet eerst alle onderdelen in de verf alvorens je het schoolbord in elkaar zet. Dat werkt veel makkelijker. 

 

Als de zandbak en het schoolbord klaar zijn dan zet je de zandbak op zijn plek. Vervolgens bepaal je de plek van het schoolbord en bevestig je deze met schroeven aan de muur. Maak leuke ijsjes tekeningen op het bord en je ijssalon is geopend!

Een houten zandbak met deksel

Wij vulden het oorspronkelijke ontwerp van Tanja aan met een bijpassende deksel. Hiervoor gebruikten we dezelfde planken. Het is namelijk fijn als je een zandbak kunt afsluiten om deze te beschermen tegen ongewenste gasten op vier poten en tegen de regen. 

 

Een zandbak is natuurlijk niet compleet zonder zandbak speelgoed en in dit geval ook schoolbordkrijtjes. Het thema van deze zandbak werd ijs dus voor deze ijssalon ging ik op zoek naar bijpassend zandspeelgoed. De ijshoorntjes en ijsbekers mogen natuurlijk niet ontbreken. Het is fijn als je ruime keuze hebt voor vriendjes en vriendinnetjes en/of broertjes en zusjes. Een toffe ijsjes set met een emmer doet het ook altijd goed!

 

Mocht je nou niet zo’n klusser zijn dan heb ik nog twee suggesties voor mooie houten zandbakken. De eerste is een antracietkleurige houten zandbak met zitbankjes en een deksel. Ik vond ook nog een hele toffe houten zandbak met verstelbaar zonnedak. Dit zijn prima en betaalbare alternatieven.

Tip: maak op pinterest een pinbord voor jouw favoriete blogs en pin de foto hiernaast rechtstreeks naar jouw pinterest. Zo vind je altijd met gemak je favoriete blogs terug!

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.