Het excuus

Column Margriet het excuus

Had ze van tevoren kunnen voorzien dat het nooit zo simpel is als zij voor ogen had? Het eerlijke antwoord was, zonder twijfel. Maar ze was teveel bezig met haar eigen gewin om daar bij stil te staan. En dus had ze die middag eruit geflapt of hij, terwijl zij met de stofdoek en stofzuiger aan de slag ging, “even” de lamp op wilde hangen. 

Direct had hij haar een blik toegeworpen die haar wellicht had kunnen waarschuwen. Helaas, al ietwat chagrijnig van het vooruitzicht een middag te moeten poetsen, was ze er totaal blind voor geweest. Met een zucht zocht hij zijn spullen bij elkaar en begon hij braaf met het ophangen van het ding. Wetend dat een discussie totaal onzinnig was. En de waarheid is: dat had hij volledig goed ingeschat. 

 

Het ding had ze al een week in huis en deze hing nog steeds niet aan het plafond. Daarom vond ze, vreemd genoeg, dat ze totaal in haar recht stond van hem te eisen zijn zondagse plannen om te gooien om aan die van haar te voldoen. 

 

Terugkijkend op de middag waren er vele momenten geweest waar ze niet trots op was. Bijvoorbeeld toen hij zich hardop mopperend afvroeg wie toch de plafonddoos dicht had gesmeerd met muurvuller. Zij liet het beeld van zichzelf lustig plamurend snel van zich afglijden, terwijl haar lippen iets als “die vorige bewoners toch” mompelden. 

 

Uren gingen voorbij. Er werd gebeiteld, geboord, gehamerd, getrokken, geschroefd en gevloekt. Zij negeerde het allemaal terwijl haar poetsdoek geoefend de stofwolken wisten te verleiden tot haar te komen. Zij was ook hard bezig dus het had veel erger gekund, hield zij zichzelf voor. 

 

Maar toch, pas toen zij tevreden naar het nieuwe ding aan het plafond keek en hij verzuchtend vroeg of ze besefte dat “even” nooit “even” was, kwam het besef.  Wat een geweldige man had ze eigenlijk aan haar zijde. Niet alleen moest hij keer op keer dulden dat zijn woning een transformatie onderging. Ze verwachtte ook nog dat hij daar blij mee was en zelfs mee hielp deze veranderingen mogelijk te maken.

 

Beschaamd besluit ze voor één keer niet haar eigen gewin in ogen te nemen, maar in de bres te springen voor haar liefde èn al die andere insta mannen/vrouwen/vrienden en vriendinnen die op dagelijkse voet met ditzelfde leed te maken hebben. Nee, ze belooft natuurlijk niet dat er geen veranderingen meer plaats gaan vinden. Ze belooft helaas ook niet dat jullie deze allemaal even mooi zullen vinden. Ze belooft zeer zeker niet dat jullie niet meer hoeven te helpen. Maar ze wil wel een excuus maken voor het verleden, het heden en de toekomst wanneer haar eigen enthousiasme haar vermogen om zich in te leven in wat jullie willen vertroebeld. 

Column Margriet het excuus

Hallo, ik ben Margriet van @bijmargrietinhuis. Al 25 jaar samen met Elmar en moeder van Sverre (een bedaarde denker van 14) en Kalle (een spring in het veld van 11). In het werkend leven de eigenaresse van onder andere de webshop Houtspel.nl en in mijn vrije tijd een freubelaarster, een altviool speelster die ietwat vaker zou mogen studeren en een Instagram verslaafde die ons kleurrijke Scandinavische interieur met een blauwe touch deelt met de rest van de wereld. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.