Hoe creëer je rust en ruimte met kleur? Schilder je plafond mee!

Gepubliceerd op 19 september 2022 om 05:44

Steeds meer mensen durven het aan, kleur in het interieur. Waar de één begint met kleurrijke accessoires en/of meubels kiest de ander voor één gekleurde muur. Aan het schilderen van een plafond wordt meestal niet gedacht. Uiteindelijk brengt één accentmuur meestal niet dat wat mensen eigenlijk voor ogen hadden. Het veroorzaakt vaak onbalans in het interieur waarna al snel de pot witte latex tevoorschijn wordt gehaald. Of je blijft aanmodderen met het creëren van de juiste sfeer met kleur door de muur aan te kleden met wandkasten en kunst. 

Geloof mij, ik ken dat! Grote kans dat een accentmuur gewoon niet voor jou werkt! Waarom dat zo is, laat ik je in deze blog zien. De oplossing is nabij: schilder je plafond mee.

Accentmuur

Kleur op de muur kan best spannend zijn als je een leven lang witte muren in huis hebt. De meeste mensen starten daarom voorzichtig als ze denken aan kleur op de muur en beginnen met een accentmuur. Ik zal bekennen dat dit bij mij niet anders was. Ook ik begon ooit met een accentmuur, een lange groene muur. De rest van de muren hield ik lange tijd neutraal. Totdat ik erachter kwam dat één eigenlijk geen is en een accentmuur toffer klinkt dan het in werkelijkheid is. Als ik nu de foto’s van toen terug zie, denk ik wel eens: “what was I thinking?”. 

Blauwe muur

Blauw was altijd al een favoriete interieurkleur van mij en is dat nog steeds. Zo kwam het dat de groene accentmuur op enig moment een donkerblauwe muur werd. In combinatie met een witte vloer en witte muren oogde dat hard. Ik ging experimenteren met kleur en kwam erachter dat kleuren elkaar kunnen versterken en dat wit kleur kan afzwakken. Al vrij snel daarna kregen gefaseerd alle muren in onze woonkamer een kleur. Dat werkte ontzettend goed en het was tijd voor een volgende stap: de witte plafonds moesten eraan geloven!

Tip: klik op de foto op te vergroten.

Plafond schilderen

Een waarschuwing vooraf: als je geen plafonds in kleur wilt schilderen, lees dan tot hier en niet verder… Want, eenmaal een plafond in kleur en je wilt nooit meer anders! Het eerste plafond dat we schilderden was die in onze keuken. Een plafond verven lijkt een behoorlijke klus, maar uiteindelijk is het niet anders dan een muur verven, maar dan boven je hoofd. Ze noemen het plafond niet voor niets ook wel de vijfde muur. 

 

Het effect van een plafond en muren in kleur bleek groots! De kleuren complimenteren en versterken elkaar. Het bleef dan ook niet bij dat ene plafond. 

Rust en ruimte met kleur

Een lange tijd bleef in onze woonkamer één plafond wit, het langste plafond in de ruimte met de blauwe muur. Ik bleef zelf ook onrustig over deze ruimte en voegde van alles toe om daarin rust te krijgen. Ik hing een vintage wandkast aan de muur en de welbekende IVAR kasten gingen ook aan de muur. Ik verfde deze kasten uiteindelijk in dezelfde kleur als de muur, maar het bleef onrustig. De wand oogde druk en het lukte niet om dat te veranderen. Soms is het dan nodig om overnieuw te beginnen, als een blanco pagina in een boek. En toen kwam het Finse verfmerk COVER STORY om de hoek.

Tip: klik op de foto op te vergroten.

COVER STORY: “For those who see painting not as renovation but as interior design.”

COVER STORY ziet het verven van muren en plafonds niet als renovatie maar als interieur design. Dat was precies de ervaring die ik zocht, want ik startte het verfproject met een blank canvas. Een wit plafond en een lege muur. Ik bestelde een aantal samples en maakte uiteindelijk de combinatie  LB5 EDITH met 016 TOVE. 

 

De kleur LB5 EDITH is een prachtige poederachtige roze die heel goed gaat met heel veel kleuren. Ik koos ervoor om deze kleur op het plafond te doen. Het resultaat: een vrouwelijke, warme en kalme sfeer.

 

016 TOVE kreeg een plek op de muren. Dit is een vergrijsde blauw en het straalt rust uit. De kleur blauw mag bij mij echt niet ontbreken in een interieur. Deze kleur combineert ook heel goed met verschillende houtsoorten zoals eikenhout. Het biedt een fijn canvas voor mooie wanddecoratie.

 

Als je kijkt naar de voor en de na foto’s dan is de ruimte bijna onherkenbaar. Van een heel druk beeld kwam er rust en ruimte dankzij kleur op de muren en plafonds. Er zijn nog twee gave prints uit Denemarken onderweg die straks  een plekje achter de eettafel krijgen. En dan is het af. Ik creëerde eindelijk die kalme Scandinavische sfeer die ik voor ogen had. 

Tip: klik op de foto op te vergroten.

Hoe creëer je rust en ruimte met kleur? Schilder je plafond mee! Blog Studio Deense Zomer
Hoe creëer je rust en ruimte met kleur? Schilder je plafond mee! Blog Studio Deense Zomer
Hoe creëer je rust en ruimte met kleur? Schilder je plafond mee! Blog Studio Deense Zomer
Hoe creëer je rust en ruimte met kleur? Schilder je plafond mee! Blog Studio Deense Zomer
Hoe creëer je rust en ruimte met kleur? Schilder je plafond mee! Blog Studio Deense Zomer
Hoe creëer je rust en ruimte met kleur? Schilder je plafond mee! Blog Studio Deense Zomer

Over COVER STORY

COVER STORY heeft 38 kleuren in haar collectie en dat is ruim voldoende om de mooiste kleurencombinaties te maken. Je bestelt via de website heel eenvoudig je samples die je thuis op je muur plakt. Daarna maak jij je keuze. De verf is plastic vrij en VOC vrij en is daarom veilig te gebruiken in alle ruimtes. De verf dekt goed (twee lagen aanbevolen) en heeft een prachtige matte finish. En weet je wat ik naast al deze voordelen ook heel erg fijn vind? Je kunt dezelfde verf ook gebruiken op hout dus ook voor je plinten. Aangezien ik mijn plinten altijd meeverf in de kleur van de muur is dat perfect! Ik hoef daar geen aparte verf voor te bestellen en het werkt extra snel als je in één keer zowel je muur als de plint kunt verven. 

 

Op dit moment bestel je jouw COVER STORY verf eenvoudig online. In het najaar opent het bedrijf een verf studio in Amsterdam. Ik ben trots dat ik dit prachtige merk in Nederland mag introduceren. Volg COVER STORY en Deense Zomer op Instagram voor nog veel meer kleurinspiratie.

 

Binnenkort ga ik aan de slag met nog twee kleuren uit de collectie van COVER STORY. Ook dit belooft weer een hele gave make-over te worden dus tot snel!

 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met COVER STORY. 

Tip: maak op pinterest een blog pinbord en pin de foto hiernaast rechtstreeks naar jouw pinterest. Zo vind je altijd met gemak je favoriete blogs terug!

Reactie plaatsen

Reacties

Emma
2 jaar geleden

Wat een spectaculaire metamorfose. Het is prachtig geworden 😍

Jacqueline Schilperoort
2 jaar geleden

Echt heel mooi de kleurencombinatie, het roze maakt het oom gelijk wat warmer😍

Wil
2 jaar geleden

Super mooi geworden! Stylish 🍀