Een antwoord op de 8 meest gestelde vragen over vloerkleden

Welk vloerkleed onder eettafel?

Een vloerkleed zorgt voor een behaaglijk gevoel en is een sfeermaker. Misschien denk je daarbij als eerste aan de woonkamer, maar sluit ook zeker andere ruimtes in huis niet uit. Sterker nog, vergeet ook je tuin niet! Buitenvloerkleden hebben de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen. De kwaliteit is tegenwoordig zo mooi dat deze vloerkleden voor buiten ook binnen niet misstaan. Op het gebied van interieur en dus ook vloerkleden is de keuze tegenwoordig enorm. Hoe kies je nu het juiste vloerkleed waar je lang plezier van hebt? In deze blog ga ik je daarbij helpen. Ik geef je een antwoord op de 8 meeste gestelde vragen over vloerkleden. 

1. Waar let je op bij de aankoop van een vloerkleed?

De zoektocht naar een vloerkleed begint bij het bepalen van de ruimte waarin het vloerkleed straks komt te liggen. Iedere ruimte vraagt weer om een ander type vloerkleed. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de grootte van de vloer en het gebruik van de ruimte. Daarnaast spelen de kleur van de vloer en de overige kleuren in de ruimte een belangrijke rol in jouw keuze. De keuze aan vloerkleden is enorm. Verklein het aantal opties door rekening te houden met bovenstaande factoren. Stel jezelf ook de vraag waarom je op zoek gaat naar een vloerkleed in die specifieke ruimte. Dat helpt je om je zoektocht nog specifieker te maken. Daarnaast kun jij je natuurlijk ook laten adviseren door de experts van vloerkledenwinkels zoals bij Vloerkledenloods.

2. Hoe groot moet het vloerkleed zijn? 

De grootte van het vloerkleed is afhankelijk van wat je wilt bereiken. Wil je meer verbinding creëren tussen je meubels in de zithoek? Kies dan voor een vloerkleed dat minimaal 10 centimeter breder is dan de bank en waar ook de voorpoten van een fauteuil en een salontafel op passen. Een effen kleed is in zo’n geval een goede optie. Kies je voor een kleed met bedrukking dan kan het juist mooier zijn dat deze los van de bank ligt. Hierdoor wordt het vloerkleed goed zichtbaar en gebruik je het meer als een extra woonaccessoire. Vaak kun je dan volstaan met een wat kleiner maat. 

Hoe groot moet een vloerkleed voor onder de eettafel dan zijn? Wil je een vloerkleed onder je eettafel dan is het raadzaam dat er minimaal 40 cm “schuifruimte” over is vanuit de stoelen. Als je de eetkamerstoel naar achteren schuift moet deze nog op het vloerkleed blijven. Bij een standaard eettafel van 90 x 180 cm is een vloerkleed van 200 x 290 cm een goede maat. 

Gangbare maten van vloerkleden zijn 140 x 200 cm, 170 x 240 cm en 200 x 300 cm. Naast deze maten vind je bij de Vloerkledenloods nog veel meer tussenmaten. Daarnaast is ook maatwerk mogelijk! 

Welk vloerkleed onder de eettafel?
Hoe leg je een vloerkleed neer bij de bank?

Hetzelfde vloerkleed van 200 x 290 cm op twee verschillende plekken. Je ziet dat deze vloerkleedmaat zowel voor onder een eettafel als in een zithoek heel geschikt is.

3. Hoe leg je een vloerkleed neer bij de bank? 

Zoals in zoveel kwesties in het interieur is ook dit een kwestie van smaak. Of je het vloerkleed nu deels onder de bank legt of ervoor, beide keren voeg je warmte toe aan een ruimte. De wijze waarop je het neerlegt, is wel van invloed op het formaat. Bepaal dit daarom van te voren. 

Als je het vloerkleed voor de bank neerlegt of net voor de poten van de bank dan komen de meubels afzonderlijk goed tot hun recht. Dit is bijvoorbeeld een goede keuze als je niet beslist op zoek bent naar verbinding, maar wel naar warmte en comfort. 

Een vloerkleed onder de bank krijgt het een verbindende werking. Dat werkt bijvoorbeeld heel goed als je meubelstukken hebt uit verschillende lijnen en stijlen. Door de verbindende werking creëer je meer rust en daardoor ook ruimte in je interieur. 

Wat zijn de voordelen van een vloerkleed?

Het vloerkleed heeft hier overduidelijk een verbindende werking. Alle losse meubelstukken maken contact met het vloerkleed.

4. Wat zijn de voordelen van een vloerkleed? 

Met een vloerkleed baken je ruimtes af in je huis. Meubels zonder vloerkleed zijn losse onderdelen. Kies je voor een vloerkleed dan kies je voor meer eenheid wat zorgt voor een ruimtelijk gevoel. 

Daarnaast zijn er ook nog een aantal praktische voordelen. Denk eens aan de verbetering van de akoestiek. Vloerkleden absorberen namelijk geluid. Hoe dikker het vloerkleed hoe groter het effect. Een ander voordeel, vooral van toepassing op hoogpolige vloerkleden, is de warmte en daarmee het comfort. Houd daarbij wel rekening met vloerverwarming. Ook op een vloer met vloerverwarming kun je een vloerkleed neerleggen. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de warmte onder het vloerkleed minder makkelijk zijn weg naar boven vindt. 

Het vloerkleed verbindt de meubels aan elkaar.

5. Welke vorm vloerkleed kies je? 

Dit is een smaakkwestie, maar als stelregel kun je het volgende aanhouden. Heb je een langwerpige kamer dan is een langwerpig vloerkleed een goede keuze. Datzelfde geldt voor een vierkante kamer, kies dan een vierkant vloerkleed. Een rond vloerkleed zorgt voor een speels effect en doorbreekt strakke lijnen. Wat je tegenwoordig ook ziet, is de combinatie van een rond en rechthoekig vloerkleed. 

Welke vorm vloerkleed kies je?
Welke kleur vloerkleed bij welke kleur vloer?

In een rechthoekige ruimte is een rechthoekig vloerkleed een goede keuze.

6. Welke kleur vloerkleed bij welke kleur vloer? 

Als basisregel kun je het volgende aanhouden. Mag het vloerkleed een eyecatcher zijn, dan wil je dat het vloerkleed in contrast is met de vloer. Bij een donkere vloer kies je dus een lichter vloerkleed en omgekeerd. Zorg ervoor dat het contrast niet te groot is. Kijk daarnaast naar de kleuren in de rest van de ruimte zoals van de meubels, accessoires en op de muur. Het werkt goed als je een kleur of meerdere kleuren laat terug komen in het vloerkleed. Daarmee creëer je eenheid en rust. 

7.Welke salontafel zet je op een vloerkleed? 

Op deze vraag is geen goed of fout mogelijk. Houd je van strakke lijnen, maak dan gebruik van een rechthoekige of vierkante salontafel. Wil je juist meer speelsheid en strakke lijnen doorbreken, kies dan voor een ronde salontafel. Mag het vloerkleed echt in het oog springen? Dan is één of zijn meerdere kleinere bijzettafels, in plaats van een grote salontafel, een goede optie. Ook hier kun je variëren in vorm. Combineer eens een vierkante en een ronde bijzettafel op een rechthoekig kleed. 

Welke salontafel zet je op een vloerkleed?
Welke salontafel zet je op een vloerkleed?
Welke salontafel zet je op een vloerkleed?

Het vloerkleed op drie verschillende manieren gestyled met salontafel en bijzettafels.

8. Welk vloerkleed blijft mooi? 

Een vloerkleed kan hoogpolig of laagpolig zijn. Dit zegt niks over de kwaliteit, maar wel iets over de lengte van de poolharen. Een laagpolig vloerkleed is makkelijker te onderhouden en te reinigen dan een hoogpolig vloerkleed. Dat is ook de reden dat je in een eetkamer bij voorkeur voor laagpolig kiest. 

Daarnaast kan een vloerkleed onderverdeelt worden in twee categorieën: natuurlijke en synthetische vloerkleden. In de eerste categorie zijn vooral wollen vloerkleden erg populair vanwege het gemak in onderhoud en warme uitstraling. Een wollen vloerkleed is vuilwerend, omdat het van nature vettig is. 

Een synthetisch vloerkleed is het gemakkelijkste in onderhoud en is ideaal voor mensen die last hebben van een stofallergie. Het neemt namelijk geen stof op en is daardoor makkelijk schoon te maken. Het vloerkleed dat je op de foto’s ziet, is daar een mooi voorbeeld van. Het is de Felva Viscose Silk (groen) in de maat 200 x 290 cm. 

Welk vloerkleed blijft mooi?

Vloerkleed Felva Viscose Silk van Vloerkledenloods is een goede optie voor onder de eettafel.

Tip: gebruik een antislip ondertapijt!

Een antislip ondertapijt heeft meerdere voordelen:

  • Het zorgt ervoor dat je vloerkleed op zijn plek blijft liggen;
  • Het verlengt de levensduur van de vloerkleed en
  • Het verbetert de isolatie en het comfort.

Bij Vloerkledenloods wordt het antislip ondertapijt in de standaardmaten 170 x 230 cm, 140 x 200 cm, 200 x 300 cm en 240 x 340 cm. Het antislip ondertapijt is naar wens bij te knippen.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Vloerkledenloods.

Welk vloerkleed onder eettafel

Tip: maak op pinterest een pinbord voor jouw favoriete blogs en pin de foto hiernaast rechtstreeks naar jouw pinterestbord. Zo vind je met gemak altijd je favoriete blogs terug!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.