Dutch design Artifort bij Deense Zomer

Gepubliceerd op 1 april 2022 om 04:20

Half maart bracht ik samen met mijn eega een bezoek aan het wereldberoemde Dutch design merk Artifort in Schijndel. We bezochten naast de showroom, ook de productielocatie waar we een uniek inkijkje kregen in het productieproces van een Artifort meubel. Artifort stal ons hart. Door het verhaal achter het bedrijf, de ontwerpen, het vakmanschap en de passie, de duurzaamheid en het comfort. 

Waar het hart vol van is, loopt de mond over. Daarom geef ik je in deze eerste blog een kijkje door mijn ogen in de wereld van Artifort en vertel ik je bovendien een bijzonder leuk nieuwtje! Natuurlijk is een verhaal zonder beeld niet compleet dus laat je vooral ook inspireren door de fotos die ik maakte tijdens ons bezoek aan de showroom en de productielocatie.

Tip: klik op de foto's om ze te vergroten

Art en comfort

Wist jij dat het fundament van Artifort al in 1890 werd gelegd toen stoffeerder Jules Wagemans zich vestigde in Maastricht? Zijn zoon Henricus bouwde het bedrijf uit tot een meubelfabriek dat nationaal bekend stond, en de naam Artifort in 1928 werd geïntroduceerd. Artifort is een combinatie van het Latijnse woord ‘Ars’ (kunst) en ‘fortis’, dat staat voor sterk of krachtig. Ook het woord comfort is terug te vinden in de merknaam.

Tijdens ons bezoek aan de Artifort showroom werd ons direct duidelijk hoe goed deze naam gekozen is. Artifort werkt samen met verschillende internationale designers en elk afzonderlijk meubelstuk gaat met gemak door als kunstobject in je interieur. Zowel in vormtaal als in kwalitatieve detaillering. Ook over het comfort raakten we maar niet uitgepraat. Op welk meubelstuk in de showroom we ook zaten, er was steeds maar één conclusie mogelijk: dit zit voortreffelijk! Het onomstotelijke bewijs dat we bij Artifort te maken hebben met vakmanschap van het hoogste niveau. Dat werd later nog eens bevestigd tijdens ons bezoek aan de productielocatie van dit Nederlandse design merk. 

Dutch design Artifort bij Deense Zomer

Dutch design next level 

Artifort is verkrijgbaar bij vele woonwinkels, maar in de showroom in Schijndel vind je de complete collectie. Hierdoor heb je de mogelijkheid om alle banken, stoelen, fauteuils, tafels en poefjes van dichtbij te bekijken en natuurlijk om proef te zitten. Er is zelfs een uitgebreide stoffenbibliotheek, want voor elke Artifort stoel, fauteuil of bank is er een enorme keuze aan stoffen. Die keuze is er overigens ook voor het onderstel dat gepoedercoat kan worden in een grote verscheidenheid (45!) aan kleuren. Daarnaast heeft elk meubel vaak ook nog verschillende opties in bijvoorbeeld het soort onderstel of de zithoogte. Hierdoor is het Artifort meubel dat jij kiest geheel aangepast aan jouw wensen, smaak en interieur! Dat is Dutch design next level als je het mij vraagt! Wees dan ook gewaarschuwd. Na een bezoek aan de Artifort showroom in Schijndel is de kans zeer groot dat Artifort ook jouw hart steelt! 

Dutch design Artifort bij Deense Zomer

De liefde voor vakmanschap

De productielocatie in Schijndel ligt pal naast de showroom. Je loopt letterlijk vanuit de showroom door een deur waarna je het vakmanschap van Artifort met eigen ogen kunt zien.  In verschillende hallen worden hier stap voor stap de meubelen geproduceerd. Je ziet dat elke meubelmaker, lasser, stoffeerder, houtbewerker en vormschuimspecialist ver gaan in de verfijning van het zitcomfort, detaillering en de functionaliteit van meubilair. Ze maken eigenhandig alle seperate onderdelen voor beroemde fauteuils zoals de Orange Slice of Bras Easy Chair. Echte mensen met een grote passie voor Artifort en een even zo groot vakmanschap! 

We keken onze ogen uit. Het was alsof we in een film waren beland. We stonden midden tussen de mallen die voor elk ontwerp aanwezig zijn. Bijzonder is dat het dat industriële gereedschappen zoals pasmallen en lasmallen allemaal in eigen huis worden ontwikkeld en gemaakt. Dat heeft als voordeel dat in een relatief korte doorlooptijd zelfs de meest complexe vormen vanaf de tekentafel kunnen worden ontwikkeld tot een goed doordacht meubel. De vakspecialisten vertelden zelf hartstochtelijk over hun werk, waardoor wij van A tot Z hoorden en zagen hoe een Artifort meubel tot stand komt. Dat was enorm interessant!

In de laatste hal zagen we stapels met dozen met daarin Artifort meubelen, klaar voor verzending naar huizen en openbare ruimtes over de hele wereld.  Op een aantal dozen zagen we bestemming New York! Waar zouden ze worden bezorgd? Zou het een huis, een hotel of bijvoorbeeld een restaurant in New York zijn? 

Over Artifort en duurzaamheid hoef jij je overigens niet druk te maken. Er is veel oog voor hergebruik van materialen en het produceren van hoogwaardige, kwalitatieve producten met een lange levensduur. Ze gebruiken zoveel mogelijk duurzame materialen en Artifort produceert in haar eigen productielocaties in Schijndel, Lanaken (BE) en Bursa (TR). 

Iconisch design kent geen tijd

Het mag duidelijk zijn, Artifort stal ons hart. Een Artifort stoel, bank of ander meubel schaf je niet zomaar aan, dat kies je zorgvuldig en met je hart. Net als kunst. Je spaart ervoor waarna je het koopt om er een leven lang van te genieten. Je weet dat het generaties lang zal worden doorgegeven. Als de stof uiteindelijk slijtage plekken heeft, dan breng je het naar de herstoffeerafdeling van Artifort. Daarna gaat je meubel opnieuw vele jaren mee. Tijdloos Dutch design kent geen tijd en daardoor eigenlijk ook geen prijs. 

Wat ons het meeste opviel na ons bezoek aan Artifort was:

  • Op welke stoel of bank van Artifort je ook gaat zitten, je zit voortreffelijk.
  • Voor Artifort ontwerpen verschillende designers, maar elk design ademt het herkenbare Artifort DNA.
  • Dat je ieder meubel compleet kan customizen naar jouw smaak en interieur door de enorme keuze aan stoffen en variaties in onderstel en de kleur daarvan. 
  • De passie, de ambachtelijkheid en de duurzaamheid van de productie van een Artifort meubel.

Extra gouden randje

Ons bezoek aan Artifort kreeg nog een extra gouden randje. Deense Zomer mag zich namelijk een jaar lang brand ambassadeur van Artifort noemen. Ja echt! Kan iemand mij knijpen? Dat betekent dat het een prachtig Dutch design jaar wordt in huize Deense Zomer. Er staan dan ook bijzondere dingen op de planning. Ik vertel je daar in een volgende Artifort blog meer over!

 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Artifort. 

Tip: maak op pinterest een pinbord voor jouw favoriete blogs en pin de foto hiernaast rechtstreeks naar jouw pinterest. Zo vind je altijd met gemak je favoriete blogs terug!

Reactie plaatsen

Reacties

Barbara @b_binnen
2 jaar geleden

Linda, wat een leuke blog! Leuk om nu een duidelijker en completer beeld van dit sterke kunst Nederlands comfortabel designer merk te hebben! Haha. En wat goed dat je dit nu een jaar lang met ons gaat delen vanuit je huis! Dat wordt smullen.

Sylvia
2 jaar geleden

Wauw….wat supergaaf zeg Linda! Het merk past zo goed bij jou en in jouw mooie huis! Leuke en interessante blog ook!

Hendrika Bolhuis
2 jaar geleden

Gefeliciteerd met deze mooie inspirerende samenwerking!

Floor Paternotte
2 jaar geleden

Heel erg gaaf Linda! Prachtig merk!