De relatiecrisis

Daar ging hij. Zo snel als zijn getrainde benen hem konden dragen liep hij in een recordtempo weg, ver weg van huis. De laatste blik die zij op hem wierp speelde zich als een speelfilm in herhaling in zijn geheugen af. Of dit nog goed zou komen?

Wat hieraan vooraf ging. 

 

In de bijna 25 jaar hiervoor hadden ze zich bewezen als een goed en stabiel koppel dat zich met humor door tegenslagen sloeg en met een hoop liefde overwinningen vierde. Een koppel dat vrijwel alles samen kon doen, ze werkten zelfs samen. Er was maar 1 ding waarin zij niet uitblonken in saamhorigheid: samen klussen. 

 

En toch besloten ze, toen de beloofde klussers toch niet beschikbaar waren, de laatste grote klus in het huis tezamen aan te pakken: de renovatie van het toilet. Niet gehinderd door kunde of kennis gingen zij onder het motto “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan” aan de slag. Om problemen te voorkomen hadden ze de taken goed verdeeld. Hij brak de oude wc af en bouwde een ombouw om de pot aan op te hangen. Zij stuukte de muren weer glad en smeerde voorstrijk op alles wat zij tegenkwam. Hij zaagde de tegels, zij plakte ze op de muur. Hij maakte een plank precies pas, zij behing de bovenkant van de muren. En het werkte! Zij werkten, zoals ze al vijfentwintig jaren werkten. 

 

Op een dag (de dag die later als de dag des oordeels bekend zou staan) besloot zij, terwijl hij boven aan het werk was, alvast te gaan kitten. Als voorbereiding bekeek ze diverse filmpjes, legde ze de kitspuit klaar, net als het afwasmiddel, keukenpapier en de kithulpmiddelen die zij toevallig al in huis had. Gespannen ging ze aan het werk. Zo gemakkelijk als het op de filmpjes leek, zo moeilijk ging het. Ruim een uur later waren alle kieren voorzien van kit en als je voldoende afstand nam, zag het er best goed uit. Helaas maakte zij de fout die afstand niet te nemen. 

 

Toegegeven, er waren enkele randen bij waar ze best heel tevreden over was, maar er was er ook eentje die haar goedkeuren echt niet weg kon dragen. Ietwat mopperend besloot ze deze leeg te halen om hem opnieuw van kit te voorzien. Had ze hiermee beter enkele dagen kunnen wachten tot de kit droog was en ze deze met een mesje weg kon snijden? Absoluut! Maar zoals je bij beginners kunt verwachten, ontstaan er beginnersfouten. De smeerboel die de kit, die zij uit de rand probeerde te peuteren, veroorzaakte was hier dan ook zeker onder te scharen. Een uur poetsen later was de kleine rand weer kitvrij en keek ze nog eens kritisch de rest van de wc door. 

 

Ze besloot hem te vragen wat hij ervan vond. Met een zaklamp bekeek hij rand voor rand om daarna met het eindoordeel te komen dat hij op allemaal wel “plekjes” zag. Luid mopperend haalde zij diezelfde dag nog alle randen leeg terwijl haar humeur met de minuut verslechterde. 

 

Ruim 6 uur peuteren, smeren, troep maken, en troep proberen op te ruimen later, was zij bezig met de laatste rand toen hij toevallig weer langs liep. Haar gezicht stond op onweer en haar humeur had inmiddels een niveau bereikt waar een orkaan een prettig briesje bij lijkt, terwijl zij verbeten de laatste kitrand uit aan het krabben was. Een kitrand waar ze zelf nog zo trots op was geweest. Terwijl hij haar bezig ziet, zegt hij verbaasd “waarom ben je eigenlijk deze weg aan het halen?” Grommend reageerde zij “omdat jij zei dat alle randen plekjes hadden”. 

 

“Oh”, klonk het. “Dat was meer een -allemaal bij wijze van spreken-, zeg maar”. 

 

En daar was hij, de blik. De blik die bloed direct deed bevriezen, de blik die onschuldige vogeltjes uit de lucht kon schieten, de blik die je voelt tot in het puntje van je tenen, de blik die zich op zijn netvlies brandde. En hij wist dat hij nu, nu het huis uit moest.  

 

Is dit nog goed gekomen vragen jullie je wellicht af. Ik kan jullie vertellen van wel. Een dag later heeft zij, aan de hand van talloze tips die zij van haar Instagram vriendjes en volgers kreeg, nogmaals de kitranden aangebracht. Kitranden waar niet alleen zij, maar ook hij van onder de indruk was. Het laatste beetje onvrede kon zij enkele dagen later loslaten toen bleek dat hij alle zelfde fouten maakte toen hij probeerde een kitrand rond de wc aan te brengen, tot aan de uitgesmeerde kitnaden en uren poetsen aan toe. En zo was het evenwicht weer hersteld en gingen zij eensgezind en apart van elkaar weer verder om het toilet tot een nieuw pronkstuk om te turnen.

Hallo, ik ben Margriet van @bijmargrietinhuis. Al 24 jaar samen met Elmar en moeder van Sverre (een bedaarde denker van 13) en Kalle (een spring in het veld van 10). In het werkend leven de eigenaresse van onder andere de webshop Houtspel.nl en in mijn vrije tijd een aspirant hardloopster die 4x per week op pad gaat, een altviool speelster die ietwat vaker zou mogen studeren en een Instagram verslaafde die ons kleurrijke Scandinavische interieur met een blauwe touch deelt met de rest van de wereld. 

Reactie plaatsen

Reacties

Danny
een jaar geleden

Hahaha, dat laatste stukje, dat hij dezelfde fouten maakte, kom even niet meer bij. Maar uiteindelijk hebben jullie het maar mooi gefixt 👌🏼.