Deense zomer in Blåvand

Gepubliceerd op 16 augustus 2019 om 16:28

Voor het eerst in mijn leven beleefde ik samen met mijn gezin een echte Deense zomer. Dit jaar ontdekken we sowieso al delen van Denemarken die we nog niet eerder bezochten. Zo verbleven we afgelopen meivakantie in de regio zuid-oost Jutland (Juelsminde). Ik schreef hier toen mijn eerste reisblog over. Voor deze zomer kozen we, in plaats van Italië, voor een vakantie aan de westkust van Denemarken. We verbleven in de eerste twee weken van augustus in een huisje in de badplaats Blåvand. Dit bleek een prima uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving. Een zomervakantie in Denemarken is ons zeer goed bevallen en in deze blog lees en vooral zie je waarom.

 

Blåvand

Blåvand is een populaire badplaats in Jutland aan de westkant van Denemarken. De vuurtoren van Blåvand ligt op het meest westelijke punt van Denemarken. Het kilometers lange strand ligt aan de Noordzee. Achter de duinen ontpopt zich een heerlijk zandstrand waar het zelfs in het hoogseizoen niet druk is. Door het prachtige duingebied en de heerlijke brede zandstranden had ik bijna het idee dat ik op één van onze Waddeneilanden was.

[lees verder onder de foto’s]

Je parkeert je auto op een van de verschillende parkeerplaatsen zoals bij Hvidberg Strand. Je parkeert hier pal achter de duinen naast het Hvidberg Strand resort. Bij het oplopen van de strandopgang springt de pier direct in het oog.

 

Op het strand tussen de zeebrug en de vuurtoren bevinden zich vier bunkers die in de Tweede Wereldoorlog onderdeel waren van de ‘Atlantische wal’. In 1995 decoreerde de Engelse kunstenaar Bill Woodrow de bunkers met ijzeren paardenhoofden en staarten.

[lees verder onder de foto’s]

Vakantie vieren in Denemarken is heel anders dan onze vakanties in Italië waar de gemiddelde temperatuur twee weken lang 30 graden + is. Maar zo’n prachtig Deens strand is natuurlijk ook uitermate geschikt voor heerlijke strandwandelingen in de avond. En daar maakten wij dan ook dankbaar gebruik van.

[lees verder onder de foto’s]

Shoppen en eten in Blåvand

Op de Blåvandvej in Blåvand vind je verrassend veel winkels en restaurants. Naast ‘toeristenwinkels’ waar je bijvoorbeeld zelf kaarsen maakt, vind je er onder andere outdoorzaken, sportwinkels, speelgoedwinkels, kledingwinkels en schoenenwinkels. Wij vierden onze vakantie in de goeie periode, want er was veel uitverkoop. Ons hele gezin slaagde dan ook voor leuke koopjes!

Achter de Blåvandvej bevinden zich ook nog een aantal pareltjes waaronder de Living Shop.dk (Toldboldvej 4C). Als ik een rugzak vol met geld had, dan was er nu een zeecontainer onderweg naar Nederland met de gehele winkelinventaris! Je shopt hier al je favoriete merken zoals Ferm Living, House Doctor, Humdakin, ViSSEVASSE, Tica Copenhagen, Vipp, enz. Daarnaast vind je in deze winkel ook veel groen en is daarom de perfecte winkel voor iedere interieur liefhebber!

 

Je verwacht het misschien niet, maar de Denen zijn ijskunstenaars. De ijsjes zijn over het algemeen veel groter dan in Nederland. Bestel je een bolletje ijs, dan zijn dit voor Nederlandse begrippen drie bolletjes ijs en de keuze aan toppings is reuze. In Blåvand vind je het lekkerste ijs bij Denemarkens oudste snoepwinkel Blåvand Bolcher. Deze zat bij ons om de hoek dus je snapt dat we het niet bij één bezoekje lieten… Je koopt hier uiteraard ook heerlijke snoepjes die nog op de ouderwetse manier met de hand worden gemaakt. Kinderen kunnen hier op doordeweekse dagen en op gezette tijden hun eigen lolly maken.

[lees verder onder de foto’s]

We aten twee maal bij Pizzeria Acqua Blu. Deze pizzeria wordt gerund door twee broers uit Sicilië. We smulden van heerlijke pizza’s en ook voor kinderen is er voldoende keus.

 

Esbjerg

Esbjerg ligt aan de westkust van het schiereiland Jutland. Het is de grootste havenstad van Denemarken en de op vier na grootste stad van het land.

[lees verder onder de foto]

Eén van de highlights van Esjberg vond ik de Mennesked ved Havet (Deens voor Mannen aan de zee). Het is een negen meter hoge sculpturengroep ontworpen door beeldhouwer, schilder en graficus Svend Wiig Hansen. De sculpturen zijn gemaakt van wit beton en portretteert vier zittende mannen die uitkijken over het water van de Waddenzee. De beelden zijn onder andere geïnspireerd op de moai van Paaseiland en beeldt de pure en onbedorven man uit in ontmoeting met de natuur (bron: Wikipedia). Je parkeert je auto vrijwel naast de beelden. Er zijn toiletten en picknicktafels. Net als de witte mannen heb je een prachtig uitzicht op de Waddenzee en de haven.

[lees verder onder de foto’s]

Vlakbij de Mennesked ved Havet bevindt zich het Fiskeri- og Søfartsmuseet. Hier waren wij met de meiden toch wel een paar uurtjes zoet. Vooral het aquarium, de vier zeehonden en de speeltuin vielen in de smaak. Vanuit het museum heb je zicht op de Waddenzee en de witte mannen beelden.

[lees verder onder de foto’s]

Als ik in Denemarken ben, dan moet ik altijd minimaal één keer naar de BILKA, mijn favoriete XL supermarkt die van 6 – 24 uur open is. Al is het alleen maar om mijn favoriete Deense woonbladen, zoals BOLIG in te slaan. In Esbjerg bezocht ik naast de BILKA ook het Storcenter Esjberg. Een kleinschalig winkelcentrum met daarin onder andere een IMERCO home, een H&M home en een Sostrene Grene. Wat wil een interieurfanaat nog meer?

In Esbjerg bezocht ik ook nog drie kringloopwinkels. Je vindt ze op de Ravnevej 2, Sædding Ringvej 7 en Østre Gjesingvej 3.

 

Ik heb trouwens nog een leuke shoptip voor je in Esbjerg. Bij toeval kwam ik in een folder erachter dat er nog een heel mooi en groot winkelcentrum was. Op een regenachtige middag bezochten we BROEN shopping. Een grote variëteit aan winkels, waaronder Bahne (interieur en kleding), en zelfs een bioscoop. Ik vond dit de mooiste en leukste shoppingmall die we bezocht hebben.

 

Skallingen

Vanuit Blåvand reden wij op een bewolkte dag binnen een kwartier naar het prachtige schiereiland Skallingen. Dit behoort tot het Nationaal Park Vadehavet en een groot deel hiervan is sinds 1982 beschermd natuurgebied. Je kunt op het prachtige zandstrand heerlijk zonnebaden of mooie wandel- of fietstochten maken in het gebied. Onderweg zagen wij op de kwelders paarden en koeien en op het strand zochten wij naar interieurschatten.

[lees verder onder de foto’s]

Kolding

Een must see voor Deens design liefhebbers is het Trapholt museum in Kolding. Vanaf ons vakantiehuisje reden we in 75 minuten naar dit museum dat zich vlakbij het Kolding Fjord bevindt. Een heel interessant en vooral ook kindvriendelijk museum, met een even zo fijne museumshop. Ik kocht er een poster van beeldend kunstenaar Eske Kath en een Freddie Mercury Kokeshi doll van Lucie Kaas. Je zult ze vast nog wel op mijn Instagramfeed voorbij zien komen. Een hoogtepunt van ons bezoek aan dit museum was een kijkje in het Kubeflex sommerhus van Arne Jacobsen.

[lees verder onder de foto’s]

Voor winkelen op een regenachtige dag kun je overigens ook prima terecht in Kolding. Hier vind je namelijk een enorm Storcenter met naast de BILKA een groot scala aan winkels.

 

Ribe

We sloten onze Deense zomer af met een bezoek aan het prachtige middeleeuwse stadje Ribe. Achter dit stadje zit een heel verhaal, bijvoorbeeld over de gekleurde voordeuren. Iets met afval, zompige grond en een vermoorde koning. Ik ga dit verhaal hier niet uit de doeken doen, want hoe leuk is het om dit zelf te ontdekken als je nog eens deze kant op gaat. Je kunt namelijk ook met een gids door het stadje die je alle verhalen vertelt. Wij dwaalden op eigen gelegenheid door de straatjes en de winkelstraat vol met fijne interieurzaakjes. We hadden geluk, want er was ook hier een loppemarked. Zeker een stadje om nog eens te bezoeken.

[lees verder onder de foto’s]

Er is nog heel veel meer te zien en te doen in de omgeving van Blåvand, maar dat bewaren we voor een volgende keer. Één ding is zeker, we gaan nog eens terug! Met nog een week zomervakantie in het noorden genieten wij thuis nog even na van deze bijzonder fijne Deense zomer!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.