Hoe zet je het diafragma in bij interieurfotografie?

Gepubliceerd op 15 februari 2020 om 06:20

Een maand geleden schreef ik mijn eerste blog over interieurfotografie, met de belofte dat ik een reeks blogs over dit onderwerp zou schrijven. Vandaag deel 2 in deze reeks waarin ik met name inzoom op diafragma. Wat is dat nou precies en hoe zet ik het in bij interieurfotografie. Daarnaast geef ik nog een korte toelichting op de lenzen die ik gebruik en neem ik je in grote lijnen mee als het gaat om de belichtingsdriehoek van je camera. Die belichting is namelijk nog wel een dingetje als het gaat om interieurfotografie. Wat ik in deze blog uitleg is overigens ook toepasbaar op andersoortig fotografie.

 

Technische gegevens foto

In mijn eerste fotografieblog schreef ik dat onder mijn foto’s op mijn instagramfeed @deense_zomer de technische gegevens van de foto neerzet. Dat ziet er als volgt uit: ISO 125 F 4.0 1/60 SEC 24-70 MM. Dit zegt je waarschijnlijk vrij weinig als je met een telefoon fotografeert. Fotografeer je met een camera dan komt je dit vast niet onbekend voor. Wat betekenen deze cijfers en letters? Ik leg het hieronder in het kort uit.

ISO 125: dit is de ISO-waarde van de foto die ik handmatig instel. Hoe lager de ISO-waarde, hoe scherper de foto. 125 is een lage ISO-waarde. Bij interieurfotografie ga je bij voorkeur niet hoger dan 800.

F 4.0: dit is het diafragma getal. Het diafragma zit in de lens die je gebruikt. In dit blog ga ik straks verder in op het diafragma en de lenzen die ik gebruik.

1/60 SEC: dit is de sluitertijd waarin de foto gemaakt is. De sluiter zit in je camerabody.

24-70 MM: dit is het type objectief (lens) dat ik gebruikte voor het nemen van de foto.

 

Belichtingsdriehoek

Het diafragma, de sluitertijd en de ISO worden samen ook wel de belichtingsdriehoek genoemd. De meeste camera’s beschikken over een ingebouwde lichtmeter die automatisch de juiste belichting instelt als je in de P-stand fotografeert. Als je overdag buiten in gunstige weersomstandigheden fotografeert werkt dit over het algemeen prima is mijn ervaring. Fotografeer je binnen, zoals in het geval van interieurfotografie, dan heb je vaak te maken met minder gunstige lichtomstandigheden. Wil je met een camera interieurs fotograferen, dan is fotograferen in de M-stand (handmatig) aan te bevelen en is het dus belangrijk dat je de belichtingsdriehoek onder de knie te krijgt. In dit blog zoom ik in, zoals ik in de inleiding al aankondigde, op het diafragma. In de volgende blogs komen de andere twee aan bod.

 

Diafragma

Je kunt het diafragma, het f/getal, van je camera aanpassen als je in de M- of Av-stand fotografeert. Hoe dat precies werkt is camera afhankelijk dus check eventueel de handleiding van je camera. Ik fotografeer met een CANON EOS M50. Bij deze systeemcamera werkt het aanpassen heel eenvoudig door het touchscreen van het scherm.

Het diafragma bepaalt hoeveel licht er op de sensor van je camera valt. Het getal achter f/ geeft de grootte van de lensopening aan die het licht op de sensor doorlaat. Hoe groter het getal achter f/, hoe kleiner de lensopening en hoe minder licht er op de sensor valt. Let op! Dit is dus tegengesteld: hoe groter het getal hoe minder licht! Onderstaande foto’s nam ik vanaf statief allemaal met een ISO waarde van 250 en een sluitertijd van 1/8 sec, maar met drie verschillende diafragma waardes. 

 

Diafragma f/5.6

Diafragma f/7.1

Diafragma f/8

Daarnaast kun je met het diafragma de scherptediepte regelen. Dat is van belang als je zo’n mooie wazige achtergrond wilt, waardoor je in je foto bijvoorbeeld de nadruk legt op een vaas met bloemen. Door een laag f/ getal (= wijd open diafragma) creëer je een wazige achtergrond. Hoe lager dit getal, hoe waziger de achtergrond. Wil je juist een foto waarbij alles scherp is, gebruik dan een hoog f/ getal (= gesloten diafragma). Hieronder twee voorbeelden foto’s van een vaas genomen met een laag diafragma f/3.5 (wazige achtergrond) en met een hoger diafragma f/8 (achtergrond scherper). Ik heb de sluitertijd en ISO waarde per foto aangepast en de foto’s zijn niet nabewerkt.

 

Objectieven

Ik gebruik twee objectieven voor het maken van interieurfoto’s: een CANON zoom lens EF 24-70mm f/4L IS USM en een CANON EF 50mm f/1.8 STM. Het gaat me in dit geval om de f/ getallen van beide lenzen. De 24-70mm gebruik ik het vaakst voor interieurfotografie vanwege de zoommogelijkheid. De heeft het f/ getal 4, dus het laagste diafragma getal is 4. De 50mm lens daarentegen heeft geen zoomfunctie maar wel een lager f/ getal, namelijk 1.8.

Opdracht: Kijk eens op je eigen lens welk f/ getal deze heeft zodat je weet hoe laag het diafragma kan.

De 50mm lens gebruik ik overigens vooral voor detailfotografie of als ik buiten fotografeer. Deze lens maakt prachtige wazige achtergronden. Daarnaast weegt hij veel minder dan de 24-70mm doordat hij kleiner van stuk is, wat prettig is als je ermee moet sjouwen. Dit objectief maakt overigens ook buiten prachtige foto’s. Kijk maar…

 

Diafragma f/7.1 (ISO 800 1/125 SEC)

Diafragma f/7.1 (ISO 800 1/125 SEC)

Diafragma en interieurfotografie

Tenslotte een tip als het gaat om het inzetten van het diafragma binnen interieurfotografie. Alhoewel het diafragma ideaal is om de juiste belichting te krijgen, wordt door interieurfotografen vaak met een vast diafragma gewerkt. Zeker als je een serie interieurfoto’s maakt, geeft een vast diafragma vaak een meer eenduidig beeld van de foto’s. Hier kun je een parallel trekken naar je Instagramfeed waarin je vaak ziet dat IG’ers graag een consistent beeld creëren op hun grid (feedovericht). Het diafragma getal waar interieurfotografen vaak mee werken is f/8. Met dit als vast gegeven, passen zij dus de sluitertijd en de ISO-waarde hierop aan. Een volgend blog hier meer over.

 

Opdracht: Ik hoop dat je met deze informatie aan de slag gaat met het oefenen met het diafragma getal. Je kunt dus oefenen in de M- of Av-stand. Het mooie van de Av-stand is dat de camera zelf een bijpassende sluitertijd en ISO-waarde erbij zoekt. Als je onervaren bent in het aanpassen van de belichting is dit de ideale stand om te experimenteren met het diafragma. Succes!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Thea
9 maanden geleden

Informatief en duidelijk verhaal. Je legt het op zo’n manier uit dat al die fotografische termen duidelijk worden en je beter begrijpt hoe de camera werkt! Super bedankt! Ga deze vakantie flink oefenen!

Linda
9 maanden geleden

Ontzettend bedankt voor je reactie! Super om te horen. Succes met oefenen!

Marielle Van Dijk
9 maanden geleden

Tof Linda!! Ik ga je tips gebruiken 🖤

Linda
9 maanden geleden

Fijn om te horen Mariëlle! Dankjewel ♥️

Meira.athome
9 maanden geleden

Tof om te lezen zeg! Ik ga ermee aan de slag! Bedankt voor je blog! 😘

Linda
9 maanden geleden

Wauw, super om te horen! Veel succes met oefenen. X

Angela
9 maanden geleden

Wat een super duidelijke blogs schrijf je. Ik wil al langer mn camera beter onder de knie krijen, maar fotografeer nog steeds in de P stand of met mn telefoon. Dit zetje had ik net nodig.... Dank je wel! Ik wacht op de volgende blog 😃

Linda
9 maanden geleden

Geweldig om te horen Angela! Dit is precies waarom ik deze blogs schrijf. Interieurfotografie met camera is zo leuk om te doen. Succes!

Wonen op 1
9 maanden geleden

Hoi Linda,

Wat duidelijk uitgelegd weer 😀 Ik ga echt tijd inplannen in mijn agenda om meer te fotograferen 🤗

Groetjes,

Shirley

Linda
9 maanden geleden

Wat ontzettend leuk om te horen Shirley! Dankjewel voor het lezen van mijn blog en succes met oefenen!

Mijnhuisje
9 maanden geleden

Wat een leuke en handige blog heb je geschreven. Door jou blog heb ik gewoon weer zin om foto’s met de camera te maken ipv met de telefoon! Dankjewel.

Linda
9 maanden geleden

Wat een ontzettend leuke reactie Elske! Ben ik blij mee! Veel succes met oefenen en tot het volgende blog.

Reina
9 maanden geleden

ThX voor de tips weer Linda. Ik ga hiermee aan de slag de volgende X als ik weer ga fotograferen!
Liefs, Reina