Interieurfotografie door de ogen van een amateurfotograaf.

Gepubliceerd op 17 januari 2020 om 05:54

Misschien viel het je al op als je mijn account @deense_zomer op Instagram volgt; sinds dit jaar zet ik onder mijn interieurfoto’s en tekst de technische gegevens waarmee ik de foto maakte. Misschien zegt het je iets, maar misschien ook niet. Inmiddels valt het wel steeds meer mensen op en krijg ik regelmatig vragen waarmee ik fotografeer en of ik een fotografiecursus volgde. Het antwoord op de laatste vraag is nee. Ik deed geen fotografiecursus, maar vergaar kennis en ervaring onder andere door erover te lezen en door het te doen.

Heb jij nou ook een (interieur)account op Instagram en fotografeer jij met je telefoon, omdat je denkt dat een spiegelreflex- of systeemcamera een brug te ver is, dan is deze blog voor jou. Ook als je al wel met een camera fotografeert, maar de P stand gebruikt, is deze blog relevant. Ik maak namelijk een reeks van blogs over (interieur)fotografie waarin ik, als amateurfotograaf, jou misschien dat duwtje in de rug kan geven. Om ook over te stappen van je telefoon naar een camera, omdat je dat leuk lijkt en je niet direct een cursus wilt volgen. Of omdat je van het fotograferen in de P stand af wilt en je wilt overstappen naar de M stand. Het eerste deel in deze blogreeks gaat over mijn camera uitrusting en ik geef je alvast een aantal tips.

Camera uitrusting

Laat ik beginnen bij het begin en je vertellen met welke fotocamera ik fotografeer. Vorig jaar stapte ik over van een NIKON D3100 spiegelreflexcamera naar een CANON EOS M50 systeemcamera. Mijn foto’s voor Instagram maakte ik dus altijd al met een camera. Niet omdat het moet, maar omdat ik daar plezier aan beleef. Niet alleen Instagram en interieur zijn voor mij hobby, maar ook fotografie. Na jaren met de spiegelreflex te fotograferen, had ik zin in een nieuwe en een ander type camera, alhoewel de D3100 ook een prima beginnerscamera is. Nu ik de CANON EOS M50 heb, ben ik zo blij dat ik ben overgestapt. De grootste voordelen voor mij zijn:

  • Een systeemcamera weegt veel minder dan een spiegelreflexcamera wat fijn is als je vanuit de hand fotografeert;
  • Ik kan nu eenvoudig foto’s via Wifi van de camera naar bijvoorbeeld Ipad overzetten. Er komt geen snoer meer aan te pas;
  • Zeer eenvoudige bediening door het touchscreen waardoor het instellen van de belichting een fluitje van een cent is;
  • Prijs kwaliteit verhouding; de CANON EOS M50 is een uitstekende systeemcamera met een vriendelijke prijs;
  • Met behulp van de Mount adapter passen alle objectieven (lenzen) erop (let op, deze adapter dien je wel apart aan te schaffen).

Maar waar ben je met een systeemcamera zonder lens? Nergens! Ik gebruik op dit moment dan ook twee objectieven: de CANON zoom lens EF 24-70mm f/4L IS USM en de CANON EF 50mm f/1.8 STM. De eerste is dus een zoom lens en de tweede niet. Het gaat in deze eerste blog wellicht ietwat ver om het uitgebreid te hebben over het belang van een laag diafragma, dus dat bewaar ik voor een andere keer. Feit is wel dat hoe lager het diafragma van een objectief is, hoe makkelijker je in donkere situaties scherpe foto’s maakt. Dat is voor de combinatie van interieurfotografie en het Nederlandse donkere klimaat geen onbelangrijk gegeven.

Naast een systeemcamera en twee objectieven gebruik ik ook nog een statief van het merk Manfrotto. Gewoon een basicmodel waarmee ik als amateurfotograaf prima uit de voeten kan. Vooral als je, vanwege weinig licht, met een lage sluitertijd en/of een laag diafragma fotografeert is een statief onmisbaar. Ik gebruik deze ook als ik van mezelf een foto of een bewogen ‘loopfoto’ maak.

Al met al deed ik een aardige investering in mijn fotografie hobby, maar ik heb nu wel voor relatief weinig geld bijna een professionele uitrusting! Bovendien dagen de objectieven mij uit tot creatievere fotografie en motiveert het mij om mezelf verder te ontwikkelen op dit gebied. Ik leer regelmatig nieuwe dingen door erover te lezen, het gewoon te doen en door af te kijken bij professionele fotografen.

 

Interieurfotografie door de ogen van een amateurfotograaf

Tips

Zoals ik hierboven al schreef, leer ik mezelf technieken op fotografiegebied aan. Hierdoor hoef ik als hobbyist niet direct te investeren in een cursus fotografie. Ik sluit niet uit dat ik ooit nog eens een cursus ga volgen, maar voorlopig pionier ik zelf nog even in de wereld van sluitertijden, diafragma’s, ISO waarden, stops en witbalans. Met mijn blogs over (interieur)fotografie neem ik je mee in mijn zoektocht naar informatie. Ik wil graag beter worden en nog meer uit mijn camera halen. Twee tips die mij daarbij helpen deel ik in deze blog alvast met je!

Volg (interieur)fotografen op Instagram

In de wereld van social media is informatie heel dichtbij en vrij toegankelijk. En waar leer je meer van dan af te kijken bij de professionals. Zij plaatsen niet alleen de prachtigste foto’s op Instagram, maar geven ook regelmatig fotografietips op hun feed, story of website. Ik noem hier twee van mijn favoriete fotografen.

De eerste is fotograaf Muk van Lil. Met tal van publicaties in diverse woonbladen in binnen- en buitenland is zij, naast dat ik haar zeer getalenteerd vind, zeer succesvol. Muk geeft overigens zelf ook fotografiecursussen en workshops. Je volgt haar op haar Instagramaccount @muk.vl.

 

Interieurfotografie door de ogen van een amateurfotograaf
Interieurfotografie door de ogen van een amateurfotograaf
Interieurfotografie door de ogen van een amateurfotograaf

Fotocredits: Muk van Lil

Een andere fotograaf waar je veel van kunt leren is Lucie Beck. Ze was in 2019 genomineerd voor het FOODPHOTO festival en geeft ook diverse workshops. Ik vind Lucie heel inspirerend als food- en interieurfotograaf en ze maakt prachtige flatlays. Daarom volg ik haar graag op haar Instagramaccount @luciebeck.

Interieurfotografie door de ogen van een amateurfotograaf
Interieurfotografie door de ogen van een amateurfotograaf
Interieurfotografie door de ogen van een amateurfotograaf

Fotocredits: Lucie Beck

Lees vakbladen

Om technische kennis te vergaren over fotografie lees ik regelmatig artikelen op internet of in vakbladen. Deze tip is vooral relevant als je al met een camera fotografeert en van de P naar de M stand wilt overstappen. Een vakblad waar ik veel praktische informatie uithaal is ZOOM.NL, maar er zijn nog veel meer vakbladen te koop bij de boekhandel.

Wordt vervolgd

Voor een eerste blog over mijn ervaringen als amateur interieurfotograaf lijkt me dit eerst voldoende informatie. Zoals gezegd, laat ik het niet bij dit blog. Ik ga  een serie laagdrempelige blogs maken met daarin fotografie onderwerpen en tips die wat mij betreft van belang zijn om als amateur met een camera aan de slag te gaan met interieurfotografie. Daarnaast plaats ik nu, zoals ik al schreef, onder mijn foto’s op Instagram de technische informatie waarmee ik de foto nam. In een volgend blog leg ik je uit wat die letters en cijfers betekenen en hoe je hiermee kunt spelen. Misschien nodigt dit je nu al uit om je camera in de M stand te zetten… Ik schrijf deze blogs natuurlijk niet voor mezelf, dus als jij vragen hebt of fotografie onderwerpen die je graag eens in een blog terug ziet, zet deze dan in een bericht hieronder of e-mail mij. Ik wil daarbij nogmaals voorop stellen dat ik geen pro ben, maar alles is te leren. Als ik het kan dan kan jij het ook!

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Meira.athome
10 maanden geleden

Wat leuk! Ik ben ook geïnteresseerd in fotografie dus super leuk om dit allemaal te lezen! Thanks!

Linda
10 maanden geleden

Wat super leuk om te horen! Het is mooi als we met elkaar kennis kunnen delen.

Erna Smits
10 maanden geleden

Hallo Linda geen woord teveel gezegd wat een fijne blog om te lezen met al handige tips, jij geeft mij hiermee dat duwtje in mijn rug wat ik even nodig had.
Ik heb inmiddels wrl wat fotografie workshops gevolgd oa bij die lieve Muk en een basiscursus fotografie maar nog last van koudwatervrees zeg maar.
Ik ga volgende week na een druk weekend mijn camera er weer bij pakken.
Dankjewel 😘 en fijn weekend ook voor jou 🙌

Linda
10 maanden geleden

Jeetje, stil van je mooie woorden. Hartelijk dank Erna. Blij mee!

Mirjam
10 maanden geleden

Ontzettend leuk om te lezen Linda. Helder, geen poespas, lekker laagdrempelig. Super dat je dit deelt x Mir

Linda
10 maanden geleden

Ik begin er bijna van te blozen. Dankjewel voor je mooie reactie Mirjam!

Andrea de Groot
10 maanden geleden

Dit ga ik zeker volgen! Ik wil ook zo’n systeem camera maar moet nog even sparen 😁

Linda
10 maanden geleden

Ik vind jouw foto’s altijd prachtig! Dankjewel Andrea!

Lies
10 maanden geleden

Wat heb je het weer helder verwoord Linda! Wie weet ga ik er nog eens voor. Jij maakt het eerste stapje iig aantrekkelijk en de drempel laag😊 xx

Linda
10 maanden geleden

Wauw, blij met jouw bericht Lies. Dankjewel. Dit is waar ik het voor doe X