Hoe maak je een houten peg kapstok

Soms zie je iets op Instagram of Pinterest dat je graag wilt hebben, maar kun je het in de winkels niet goed vinden of vind je het te prijzig. Dat had ik dus met een houten peg kapstok die ik op Pinterest zag en die ik graag voor onze slaapkamer wilde hebben. Online kon ik deze niet vinden in de lengte die ik wilde. Korter exemplaren zijn wel te koop, maar dan werd het wel een hele prijzige kapstok met meerdere naast elkaar. Er zat niks anders op; het werd een DIY! Vervolgens liep ik tegen een ander probleem aan; wel een handige man, voldoende gereedschap in huis, maar geen werkbeschrijving. En toen had ik een aha moment, want in feite kun je de instructies volgen voor het maken van een peg board. En deze werkinstructies zijn zeker wel online te vinden, zoals in deze blog van @huisgeluk .

 

Kort geleden plaatste ik op mijn Instagramfeed een foto van onze slaapkamer met peg kapstok en ontving daarna veel vragen over waar ik deze had gekocht of hoe je deze zelf kunt maken. Speciaal voor deze Instagramcollega's deel ik vandaag op mijn blog een korte werkbeschrijving van hoe je relatief eenvoudig en vooral low budget een peg kapstok maakt. Ik kocht het benodigde materiaal bij de Karwei en was al met al nog geen €7 kwijt.

 

Benodigdheden

Plank van geschaafd vurenhout, lengte van 2,10 m, 18x69mm (€3,85)

Ronde stok grenen 14 mm diameter, lengte 2,70 m (€3,09)

Boormachine

Speedboor 13 mm

Zaag (evt verstekbak)

Potlood/pen

Rolmaat/winkelhaak

DIY houten peg kapstok
DIY houten peg kapstok

Werkbeschrijving

Bepaal allereerst of de lengte van de plank goed is of dat hij ingekort moet worden. Zaag ‘m in het laatst geval alvast op maat. Ik korte de plank 10 centimeter in naar 2 meter.

 

Bereken vervolgens de afstand die je tussen de houten stokjes wilt aanhouden. Ik koos voor om de 10 centimeter een stokje en gebruikte dus 19 stokjes. Bepaal daarnaast ook de lengte van de stokjes en houd daarbij rekening met de dikte van de plank die je gebruikt. De stokjes verzinken straks in de plank dus dat deel ben je aan de voorkant kwijt. Ik maakte de stokjes daarom 6 cm lang. Voor een peg board kies je een langere lengte aangezien hier legplanken opkomen.

 

Zet met behulp van de rolmaat en het potlood om de 10 cm een kruisje in het midden van de plank. Herhaal dit dus 19 keer en begin 10 centimeter vanaf de kant. Boor nu met behulp van de speedboor de gaten.

 

DIY houten peg kapstok
DIY houten peg kapstok

Daarna is het tijd voor het op maat maken van de houten stokjes. Teken het eerste stokje af op 6 centimeter en zaag deze op maat, eventueel met behulp van een verstekbak voor een rechte snede. Meet dan het volgende stokje op en zaag deze op maat. Herhaal dit in totaal 19 keer. Let op: teken eerst niet de hele stok op stukjes van 6 centimeter af, want door het zagen raak je altijd een mm of wat kwijt.

 

En dan het leukste werk, het afronden van deze DIY. Druk de stokjes stevig in de gaten en klaar is je peg kapstok! Ik bevestigde de kapstok met twee schroeven aan de muur. Ik ben benieuwd of je hiermee aan de slag gaat. Ik wens je veel succes!

 

DIY houten peg kapstok

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Marjan (vindustrial_interior)
een jaar geleden

Weer leuk geschreven en je tip om niet gelijk de hele stok met 18 streepjes af te tekenen is super handig (ik ben dus zo’n) type die dat doet en dan vervolgens een ‘huh?’ moment te hebben.

Linda
een jaar geleden

Haha Marjan, zo eentje ben ik er ook maar gelukkig heb ik superman op zo’n moment. Dankjewel voor het lezen!

Andrea de Groot
een jaar geleden

Wat een leuke DIY Linda! Als ik tijd heb ga ik er een maken voor op mijn werkkamer! Super leuk 😍

Linda
een jaar geleden

Wat super leuk Andrea! Ben heel erg benieuwd!

Jennshomestyle
een jaar geleden

Hey linda wat leuk dat je deze tips deelt!lekker creatief! en wat is je website mooi geworden zeg!